Stiri si curiozitati

Ce înseamnă heterosexual: Definiție și modul în care este privit de societate

Publicat: 27 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă heterosexual Definiție și modul în care este privit de societate
Heterosexualitatea este atracția romantică sau atracția sexuală, între persoane de gen opus.

Auzim adesea termenul de „homosexual”, dar ce înseamnă „heterosexual”? Ei bine, heterosexual se referă la persoana care manifestă atracție față de sexul opus.

Heterosexualitatea este atracția romantică sau atracția sexuală, între persoane de gen opus. Alături de asexualitate, bisexualitate și homosexualitate, este una dintre cele patru categorii principale de orientare sexuală, romantică și de comportament. În toate culturile, orientarea heterosexuală este cel mai comun tip de activitate și orientare.

Ce înseamnă heterosexual: Definiție

O persoană heterosexuală este cea care este atrasă de sexul opus, fie că vorbim despre un bărbat sau despre o femeie. Cu toate acestea, nu este exclus ca o astfel de persoană să aibă fantezii cu persoane de același sex. Însă faptul că nutrește sentimente profunde pentru cineva de sex opus o definește ca fiind heterosexuală. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor homosexuale. De asemenea, există și persoane bisexuale, adică acei indivizi care sunt atrași de ambele sexe.

Chiar dacă în ultimii ani homosexualitatea a fost acceptată de tot mai multe state, va mai trece mult timp până când oamenii vor trece peste prejudecăți și cutume și va deveni o stare la nivel global. Până atunci, heterosexualii se bucură de o serie de „privilegii”, chiar dacă nu conștientizează acest lucru.

Heterosexual: Ce înseamnă și ce „privilegii” oferă această orientare

Chiar dacă nu își dau seama, persoanele heterosexuale au parte de o serie de „privilegii”, de care nu se pot bucura cei cu o altă orientare.

În primul rând, aceste persoane își pot manifesta sentimentele pentru partenerul sau partenera lor în public, fără a fi blamați. În același timp, heterosexualii pot spune că s-au logodit și că s-au căsătorit, fără să fie judecați. Persoanele heterosexuale văd mereu imagini care înfățișează cupluri heterosexuale, cu care se pot identifica, fără a se simți marginalizați de semenii lor.

De asemenea, cei atrași de persoane de sex opus au în jurul lor persoane cu aceeași orientare sexuală ca a lor, fapt ce nu îi determină să se ascundă sau să se gândească de două ori înainte de a da vestea că au ca partener o persoană de același gen cu ei.

Pot adopta copii fără a fi judecați și se pot îmbrăca așa cum simt, nefiind blamați de societate. În plus, heterosexualii pot alege să se convertească la o altă religie, fără a sta cu teama că vor fi excomunicați pentru că au o altă orientare sexuală.

În ciuda acestor „privilegii” pe care le au heterosexuali, trebuie să țineți cont că discriminarea sexuală este la fel de gravă ca oricare alta. De aceea, o persoană care manifestă atracție față de persoane de același sex sau față de ambele sexe, nu trebuie blamată că nu are aceleași sentimente ca toți ceilalți.

Este important să înțelegeți că preferințele sexuale nu definesc o persoană pe de-a-ntregul.

România, pe locul al cincilea în ceea ce privește discriminarea minorităților sexuale

Potrivit raportului Agenției pentru Drepturi Fundamentale, România se află pe locul al cincilea, alături de Bulgaria şi Italia (54%), în ceea ce privește discriminarea minorităților sexuale. În fața țării noastre se află Cipru (56%), Polonia (57%), Croaţia (60%) şi Lituania (61%). Persoanele din comunitatea LGBT se simt cel mai puțin discriminate în Olanda(30%).

„54% dintre respondenţii LGBT români au declarat că s-au simţit discriminaţi sau hărţuiţi în ultimul an. Pare mult, dacă mă întrebaţi pe mine. Însă în contextul în care, la noi, puţine persoane LGBT îşi asumă public orientarea sexuală sau identitate de gen, cred că acest procent reprezintă doar vârful icebergului. Homofobia şi transfobia trebuie descurajate şi pentru această avem nevoie de semnale clare venite din partea autorităţilor care să demonstreze că protecţia oferită de lege persoanelor LGBT există şi în realitate, nu doar pe hârtie”, explică, pentru România Liberă, directoarea de programe Irina Niţă, de la Asociaţia ACCEPT, care luptă pentru drepturile comunităţii gay în România.

Adauga un comentariu