Prima pagină » Actualitate » Ce înseamnă plafonarea preţului gazelor naturale
Ce înseamnă plafonarea preţului gazelor naturale

Ce înseamnă plafonarea preţului gazelor naturale

14 sept. 2022, 11:09,
în Actualitate

În aceste momente se discută la nivel de Uniune Europeană despre plafonarea prețului gazelor naturale care vin dinspre Rusia. O eventuală plafonare înseamnă că europenii ar putea dispune de gaze naturale la prețuri mai mici.

România și alte 14 state s-au opus plafonării stricte a gazelor naturale care vin dinspre Rusia motivând decizia prin necesitatea plafonării generale.

Ce înseamnă plafonarea prețului gazelor naturale

O eventuare plafonare a prețului la gazele naturale înseamnă că se va stabili o anumită cotație peste care nu se mai încheie niciun contract. În date exacte, statele nu vor plăti sume variabile de bani pentru aceeași cantitate de gaze naturale livrate. Comisia Europeană speră că prin această sancțiune să aducă o pierdere Rusiei care şi-ar finanța armata prin distribuția resurselor interne către UE.

Vestea unei plafonări a prețului gazelor naturale nu este una care trebuie să fie văzută optimistă pentru că situația este mai dificilă decât se crede. Așadar, țările care s-au opus unei asemenea directive susțin faptul că plafonarea prețului gazelor naturale va duce automat la încetarea livrărilor rusești către UE. Ba mai mult, alte surse de gaze naturale, cum ar fi Norvegia, SUA sau Qatar ar putea să scumpească. Din aceste considerente, UE va plăti mult mai mult decât până acum pentru gaze naturale.

În final, miniştrii Energiei au convenit să aştepte un draft de propunere din partea Comisiei Europene care să conţină o taxă pentru producătorii de energie din alte surse decât gazul. În schimb, nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor.

Vladimir Putin râde de intenția plafonării gazelor naturale de către UE

Vladimir Putin a avut o ieșire în public legat de tema plafonării preţului la gaze naturale de către UE. Liderul de la Kremlin le-a explicat europenilor că eventuala introducerii unei asemenea măsuri ar duce în paralel la măsuri luate de Rusia:

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (…). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm.

Gazprom, principalul distribuitor de gaze naturale care este o companie de stat din Rusia a declarat faptul că există mari probleme de livrare a resursei prin conductă Nord Stream 1. Aceștia au acuzat mai multe defecțiuni tehnice care nu pot fi reparate în contextul în care există sancțiuni aplicate Rusiei. Gazprom raportează că, la 2 septembrie 2022, Rostekhnadzor a emis un avertisment către companie după ce a descoperit o scurgere de ulei la unitatea de compresor de gaz nr. 24.  Compania reamintește că o astfel de scurgere a fost înregistrată anterior, în special, la unitatea de compresor de gaz nr. 14, a progresat și a avut un caracter mai extins. Prezența unei astfel de defecțiuni la mai multe unități indică consistența acesteia. Din aceste considerente aceștia au sistat parțial livrările, fapt ce a dus automat la o creștere a prețului din domeniu. În încheiere, o eventuală plafonare a gazelor naturale înseamnă automat o ieșire a Rusiei de pe piață și, cel mai probabil, o scumpire generalizată a gazelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`