Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă și de unde provine cuvântul „bogdaproste”, etimologia sa este una cel puțin interesantă

Ce înseamnă și de unde provine cuvântul „bogdaproste”, etimologia sa este una cel puțin interesantă

27 iun. 2024, 13:43,
în Informații utile

„Bogdaproste” sau cum mai este regăsit „bodaproste” este o expresie foarte des utilizată de credincioșii ortodocși din zona balcanică. Aceasta simbolizează un semn de mulțumire atunci când primesc ceva de pomană. Care este etimologia cuvântului „bogdaproste” și ce semnifică.

În tradiția Bisericii Ortodoxe, unul dintre cele mai întâlnite practici este comemorarea morților, iar expresia „bogdaproste” este utilizată ca o formă de mulțumire atunci când se primește ceva care a aparținut unei persoane decedate, mai ales dacă acele obiecte au fost binecuvântate de preot.

Etimologia cuvântului „bogdaproste”

În tradiția Bisericii Ortodoxe, unul dintre obiceiurile cele mai răspândite este comemorarea morților, iar expresia „bogdaproste” provine din limba slavă, mai precis din limba bulgară. În limba vecinilor de la sud de Dunăre, „bogŭ da prosti” înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”. Această formulă este folosită în semn de recunoștință atunci când se primește ceva ce a aparținut celui care a trecut în neființă, mai ales dacă acele obiecte au fost binecuvântate de un preot.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) recunoaște ambele forme ale cuvântului și îl definește ca fiind un „cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă”.

Din această expresie au derivat și alte sintagme, precum „pui de bogdaproste” (prăpădit) sau „a se umple de bogdaproste” (a se alege cu înjurături). Din vechime, există credința că se pot da de pomană nu doar mâncare, ci și haine sau alte obiecte care au aparținut celui adormit pe vecie, după ce acestea au fost binecuvântate de un preot.

Practica datului de pomană este veche de secole și este prezentă în ritualurile funerare ale multor religii, întinzându-se pe o arie geografică largă, din Europa până în Asia, cu rădăcini care se pierd în istoria îndepărtată, inclusiv în era neoliticului.

Obiceiul de a da de pomană

Practica datului de pomană și utilizarea expresiei „bogdaproste” în contextul comemorării morților sunt aspecte fundamentale ale tradiției religioase și culturale din diverse comunități. În cadrul Bisericii Ortodoxe, acest obicei este profund înrădăcinat, reflectând respectul față de cei care au plecat din lumea pământească și dorința de a aduce omagiu și recunoștință acestora prin acte simbolice.

Înțelesul și semnificația expresiei „bogdaproste” depășesc simpla formulă de politețe sau recunoștință. Ea sugerează o conexiune spirituală profundă, o comuniune între cei vii și cei trecuți, exprimată prin gesturi de generozitate și devotament față de memoria celor dragi. Atunci când se oferă pomană, fie sub forma alimentelor sau obiectelor personale, acestea devin vehicule prin care se păstrează legătura cu cei plecați și se manifestă grijă față de sufletele lor.

Obiceiul de a da de pomană nu se rezumă doar la Biserica Ortodoxă, ci este o practică întâlnită în numeroase culturi și religii din întreaga lume. În diversele sale forme și rituri, acest act reprezintă o modalitate de a onora tradițiile și credințele ancestrale, de a celebra viața și de a aduce alinare celor care suferă pierderea unei ființe dragi.

Care este etimologia cuvântului „bogdaproste” dar și ce semnifică? Acesta provine din limba slavă și este o cinste adusă celor ce nu mai sunt printre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024