Actualitate

Ce înseamnă starea de alertă! Iată toate detaliile despre data de după 15 mai

Publicat: 04 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă starea de alertă Iată toate detaliile despre data de după 15 mai
Ce inseamna starea de alerta.

Ce înseamnă starea de alertă! Klaus Iohannis a oferit o declaraţie care era aşteptată de toţi romanii. Preşedintele ţării a explicat, într-o conferinţă de presă, faptul că data de 14 mai va fi ultima cu starea de urgenţă de pe teritoriul Roamaniei

După 15 mai, România va intra în stare de alertă

Klaus Iohannis a explicat faptul că s-a hotărât, în urma şedinţei de Guvern faptul că România va adopta starea de alertă.

”Am hotărât ca data de 14 mai va fi ultima de stare de urgenţă în România. Vom intra, după 15 mai, în stare de alertă. Se va renunţa la declaraţiile pe proprie răspundere, se vor putea face deplasări în interiorul localităţilor, şi în afara lor dar doar pentru excepţii. În interes profesional, din cauza unor stări de sănătate, mersul pe bicicletă, vor fi câteva din excepţiile cu care putem ieşi din localitate.” a menţionat Klaus Iohannis.

Ce înseamnă starea de alertă! Iată toate detaliile despre data de după 15 mai

Starea de alertă este o măsură de prevenţie instituită la nivel local sau naţional care se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă. Situaţia de urgenţă este acel eveniment excepţional, cu caracter non-militar, care prin amploare şi intensitate ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate (art. 2 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 21/2004), conform Agerpres.

Factorii de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă, enumeraţi de OUG nr. 15/2004 sunt: incendiile, cutremurele, inundaţiile, accidentele, exploziile, avariile, alunecările sau prăbuşirile de teren, îmbolnăvirile în masă, prăbuşirile unor construcţii, instalaţii ori amenajări, eşuarea sau scufundarea unor nave, căderi de obiecte din atmosfera ori din cosmos, tornade, avalanşe, eşecul serviciilor de utilităţi publice şi alte calamităţi naturale, sinistre grave sau evenimente publice de amploare determinate ori favorizate de factorii de risc specifici (art. 2, litera j) din OUG 21/2004).

Pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia (art. 4, alineat (2) din OUG 21/2004).

Se vor deschide frizeriile! Klaus Iohannis a făcut anuntulul

Klaus Iohannis a oferit o veste bună pentru romani. După data de 15 mai, frizeriile, saloanele de coafură şi muzeele se vor deschide. Totuşi, aceste lucruri se vor face în condiţii speciale.

Frizeriile, muzeele şi saloanele de coafură se vor deschide, dar în condiţii speciale. Se vor lua absolut toate condiţiile de păstrare a distanţei sociale şi sanitare.

”Am luat în considerarea deschidereafrizeriilor, muzeelor şi a saloanele de coafură. Vreau să vă spun clar. Acest lucru se va face doar în condiţii speciale de maximă igiena şi distanţare. Vom deschide saloanele de coafură şi frizerie. Se vor redeschide cabinetele stomatologice, şi muzeele,. Toate în condiţii speciale de distanţare şi igienă. Vom purta masca de protecţie, de asemenea când ne deplasăm şi suntem în spaţii închise. Vor rămâne obligatorii.” explică Klaus Iohannis

Adauga un comentariu