Prima pagină » Informații utile » Ce înseamnă UAT? Ce este și cu ce se ocupă Unitatea Administrativ-Teritorială?

Ce înseamnă UAT? Ce este și cu ce se ocupă Unitatea Administrativ-Teritorială?

15 iul. 2024, 15:42,
în Informații utile

Ce înseamnă UAT: Aceasta este o prescurtare de la termenul Unitate Administrativ-Teritorială și reprezintă o componentă organizatorică a teritoriului României.

Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) reprezintă o componentă esențială a organizării administrative a teritoriului României. Teritoriul național este structurat în unități administrativ-teritoriale, care includ comunele, orașele și județele. Ce înseamnă UAT?

Ce înseamnă UAT?

Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) este o componentă esențială în organizarea și administrarea teritoriului României. Acestea constituie nivelurile fundamentale de administrare și guvernare locală, având roluri specifice în gestionarea resurselor și serviciilor publice pentru comunitățile respective.

Comunele și orașele sunt unități administrativ-teritoriale de bază, responsabile pentru administrarea localităților și implementarea politicilor locale. Comunele, în special, reprezintă entitățile rurale, în timp ce orașele includ atât așezările urbane mici, cât și municipiile mai mari.

Terenurile din cadrul unei UAT sunt împărțite în intravilane și extravilane. Intravilanele se referă la zonele construite și locuite, în timp ce extravilanele includ terenurile agricole, pădurile și alte suprafețe neconstruite. Aceste terenuri sunt apoi împărțite în unități teritoriale cadastrale, care sunt unități de suprafață delimitate de elemente liniare stabile, cum ar fi șosele, ape, canale, diguri și căi ferate. Această delimitare facilitează organizarea și gestionarea lucrărilor cadastrale.

Folosirea în termeni cadastrali

Sectorul cadastral reprezintă o unitate de suprafață care grupează mai multe bunuri imobile sau corpuri de proprietate alipite. Denumirea de „sector cadastral” a înlocuit termenii „tarla” pentru extravilan și „cvartal” pentru intravilan. În cadrul unui sector cadastral, se pot regăsi numeroase imobile, fiecare cu specificitățile sale.

Un imobil este definit ca o parcelă de teren cu sau fără construcții. Corpul de proprietate reprezintă mai multe parcele alipite care aparțin aceluiași proprietar. Aceste parcele sunt suprafețe de teren situate într-o unitate administrativ-teritorială, având o singură categorie de folosință și aparținând unui proprietar sau mai multor proprietari în indiviziune.

O parcelă este o unitate fundamentală în sistemul cadastral, fiind identificată printr-o locație bine definită și având o singură categorie de folosință. Economic, o parcelă poate avea mai multe subdiviziuni fiscale, care reprezintă porțiuni ale parcelei cu aceeași clasificare calitativă.

Pentru identificarea cadastrală, entitățile de bază ale sistemului de evidență a cadastrului general sunt parcela, construcția și proprietarul. O construcție este o proprietate sau o parte a unei proprietăți realizată cu o utilizare distinctă pentru proprietar și poate aparține unei singure persoane sau mai multor persoane în indiviziune. Fiecare construcție are o adresă specifică, corespunzătoare căii de acces sau intrării.

Proprietarul este definit ca persoana fizică sau juridică, titulară în exclusivitate sau în indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus înscrierii. Deținătorii de terenuri sunt titularii dreptului de proprietate, ai altor drepturi reale asupra terenurilor sau cei care, conform legii civile, au calitatea de posesori sau deținători precari.

Corpul de clădire și Sistemul Informațional Cadastral

Corpul de clădire reprezintă o parte componentă a unei clădiri, delimitată de sistemul arhitectonic și constructiv, intrarea separată în clădire, precum și independența și regimul de înălțime față de alte clădiri alăturate.

Ce înseamnă UAT? Aceasta este prescurtarea de la termenul Unitatea Administrativ-Teritorială și este o componentă importantă în organizarea și administrarea teritoriului de către statul român.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Cum a fost surprinsă Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, la mormântul soțului ei. Cum arată locul de veci la șapte luni
Playtech.ro
Ţara în care româna este limbă oficială. Este vorbită de mulţi cetăţeni
observatornews.ro
Sporuri de 12 miliarde de lei pentru bugetari. Cele mai absurde, "pentru praf" sau "de antenă"
Playsport.ro
Descoperirea care șochează despre telefonul lui Trump: nici patriotic, nici american nu este
Evz.ro
Nativii dați peste cap de un mare secret. Avertisment de la astrologi
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce este sporul de antenă şi cine beneficiază de bani în plus la salariu? Cuantumul poate ajunge la 15% din brut
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Soţia celui mai temut interlop al României tună şi fulgeră: S-ar putea să se trezească BALAURUL!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`