Prima pagină » Actualitate » Ce lege trebuie să respecte șoferii care și-au vândut mașina. Puțini știau asta
Ce lege trebuie să respecte șoferii care și-au vândut mașina. Puțini știau asta

Ce lege trebuie să respecte șoferii care și-au vândut mașina. Puțini știau asta

14 mai 2024, 09:00,
în Actualitate

Posesorii auto sunt dornici să afle ce lege trebuie să respecte șoferii care și-au vândut mașina. Șoferii din România care și-au vândut mașina trebuie să respecte reguli clare după procesul de vânzare-cumpărare a unui autovehicul. În acest fel, vechii proprietari nu se vor trezi cu amenzi acasă, deși mașina nu le mai aparține. Puțini știau asta.

Ce lege trebuie să respecte șoferii care și-au vândut mașina

Românii trebuie să știe că pot primi amenzi usturătoare, chiar dacă au vândut maşina unei alte persoane. Dacă primesc amendă acasă, șoferii sunt nevoiți să o achite, deși autovehiculul nu le mai aparține.

Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică din cadrul Companiei Naționale de Investiții în Infrastructura Rutieră a venit cu precizări clare pentru cei care se confruntă cu o asemenea situație. Este vorba despre amenzile încasate pentru lipsa rovinietei sau a peajului. Dacă proprietarul a vândut vehiculul, poate primi proces verbal pentru lipsa rovinietei sau a peajului.

În momentul în care se ia amenda, fostul proprietar apare direct în evidențele DRPCIV ca deținător al vehiculului. În plus, obligația de plată revine exclusiv proprietarului sau utilizatorului vehiculului menționat în certificatul de înmatriculare, mai prevede legea rutieră. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, proprietarii pot lua legătura cu autoritatea fiscală competență. Autoritatea fiscală va transmite informații către DRPCIV, care se va ocupa de actualizarea datelor din cadrul Registrului Național al Evidenței Permiselor de Conducere și al Vehiculelor Înmatriculate.

În ce situații se suspendă dreptul de a conduce

Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Pentru a putea deține un permis de conducere auto, șoferii  trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental. Înainte de susținerea examenului auto, se întocmește fișa medicală pe baza evaluării candidaților. Cu toate acestea, apariția unor boli după intrarea în posesie a permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină.

Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe. Unele persoane își vor putea pierde rapid permisul auto, în funcție de starea lor de sănătate, conform unui nou proiect de lege din acest an. Mai mult, medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice, ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce. Cea mai gravă situație este aceea în care șoferul are probleme de sănătate mentală.

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog.

Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`