În volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, Mihaela M. Ceaușescu, fiica fratelui mai mare al liderului comunist, povestește care erau obiceiurile familiei de sărbători. Meniul familiei Ceaușescu pentru 8-15 persoane era pregătit cu o seară înainte de o bucătăreasă specială. Nicolae Ceaușescu adora mâncăruri tradiţionale: sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf. „Dacă lipseau era vai şi-amar!”, scrie nepoata fostului dictator.
”Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion.
Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi. Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, a povestit Mihaela Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu nu ieșea din cuvântul soției sale
Nicolae Ceaușescu se pare că nu îi ieșea din cuvânt soției sale, Elena Ceaușescu. Mai mult, soția fostului dictator comunist îi interzicea să intre încălțat în casă și acesta nu îi ieșea din cuvânt. De asemenea, „tovarășul” avea un suport pentru haine pe care numai el depozita articolele vestimentare.