Preşedintele american Donald Trump a anunţat, duminică, pe Twitter, că a ordonat retragerea Gărzii Naţionale din Washington D.C, el precizând că acum este “totul sub control”.
“Tocmai ce am ordonat ca Garda noastră Naţională să înceapă procesul de retragere din Washington D.C, acum că totul este sub control perfect. Ei vor pleca acasă, dar pot reveni rapid, dacă va fi nevoie. Ieri seară au fost mult mai puţini protestatari decât s-a anticipat”, a notat Trump.
Garda Naţională este o forţă militară de rezervă formată din voluntari: cei mai mulţi componenţi ai acesteia au joburi în viaţa civilă. Sâmbătă, au fost mobilizaţi peste 43.300 de membri ai Gărzii Naţionale pentru a răspunde protestelor anunţate în SUA, declanşate după moartea lui George Floyd. Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti la 25 mai şi interogat pentru că ar fi cumpărat ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit din cauza asfixierii.
Incidentul a stârnit un val de proteste în multe oraşe din SUA, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa – Marea Britanie, Olanda şi Franţa, dar şi în Australia şi Japonia. Majoritatea demonstraţiilor din Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente. Sub presiunea străzii şi a numeroase personalităţi şi politicieni, cei patru poliţişti au fost puşi sub acuzare de omor şi complicitate la omor.
O ceremonie în memoria lui George Floyd
O ceremonie în memoria lui George Floyd, a cărui moarte sub genunchiul unui poliţist alb a declanşat un val de furie în Statele Unite, are loc joi la Minneapolis, după o noapte mai calmă în ţară decât cele dinainte, relatează AFP. O mulţime se adună la Universitatea creştină North Central pentru a-i aduce un prim omagiu public afroamericanului care a murit la vârsta de 46 de ani asfixiat, la 25 mai, în timpul unei arestări. Reverendul Al Sharpton, un reprezentant al mişcării de apărarea drepturilor civice, urmează să susină un elogiu funebru în acest oraş mare din statul Minnesota.
”Pot vedea soarele începând să se ridice într-o nouă zi în privinţa felului în care este asigurată menţinerea ordinii”, a declarat el joi la postul MSNBC, după ce s-a întâlnit, în urmă cu o zi, cu familia victimei. Fericit să vadă ”albi şi negri” amestecându-se în cortegii ”cu riscul sănătăţii lor, în plină pandemie” de covid-19, el îşi exprimă speranţa să vadă mişcarea durând, în mod ”paşnic, dar pătrunzător”. Altă ceremonie în memoria lui George Floyd este prevăzută sâmbătă la Raeford, în statul natal North Carolina, înaintea funeraliilor, luni, la Houston, în Texas, unde a crescut înainte de a se muta la Minneapolis, în nordul ţării. Ultima ceremonie funerară, marţi, este restrânsă la apropiaţi ai fostului paznic.
Niciun incident major
Filmată de către o trecătoare, lenta agonie a acestui tată, imobilizat la sol timp de aproape nouă minute, sub genunchiul poliţistului alb Derek Chauvin, în pofida implorărilor sale – ”Nu pot respira” – a provocat o atmosferă tensionată pe care Statele Unite nu au mai cunoscut-o din anii ’60, de la mişcarea în favoarea dreprurilor civice. Manifestaţii care au degenerat uneori în jafuri şi violenţe, au avut loc aproape zilnic în toată ţara, denunţând britalităţile poliţiştilor, rasismul şi inegalităţile sociale exacerbate de către pandemia covid-19.