National

Ce pedeapsă se cere pentru bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din Crângași

Publicat: 06 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce pedeapsă se cere pentru bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din Crângași
Ce pedeapsă se cere pentru bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din Crângași

Alexandru Ionuț Popa riscă pedeapsa maximă legală, de închisoare pe viață, după ce procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice, de la omor, la violență în familie în modalitatea omorului calificat. Noua încadrare îi aduce autorului crimei care a îngrozit România un plus de 25% la pedeapsă.

Crima din Crângași de bloc a fost premeditată

La asta se adaugă și faptul că Alexandru Popa a acționat cu premeditare, el fiind filmat, anterior, în timp ce cumpăra motorină de la o benzinărie Petrom din zona Giulești. În cel mai bun caz, tânărul poate spera să scape cu o condamnare cuprinsă între 15 și 25 de ani, însă procurorii vor pleda pentru închisoare pe viață. El mai poate opta pentru procedura simplificată, ținând cont că deja și-a recunoscut fapta. În acest caz, inculpatul mai poate beneficia de o reducere a pedepsei cu până la o treime din condamnare.

La data de 25 aprilie 2024, Tribunalul București a stabilit competența materială și teritorială pentru judecarea acestei cauze, legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. În cadrul aceleiași hotărâri, magistrații au dispus începerea judecății cu privire la inculpatul Popa Alexandru Ionuț.

Crima comisă de Alexandru Popa s-a petrecut la data de 6 noiembrie 2023, în jurul orei 08:40. Procurorii au stabilit că acesta, „în timp ce se afla la imobilul situat pe raza municipiului București, str Oncescu Nicolae, nr 9, sector 6 , în scara blocului, la parter, aproape de ușa de ieșire din imobil, pe fondul unui conflict preexistent, cu premeditare, a exercitat acte de violență asupra victimei Popa Liliana, mătușa sa, prin aceea că a agresat-o cu picioarele la nivelul capului și corpului, a stropit-o cu lichid inflamabil, respectiv benzină, și a incendiat-o, utilizând o brichetă, context în care a survenit decesul acesteia”, se arată în rechizitoriu.

Și-a incendiat mătușa din cauza unei moșteniri

Nepotul suspect de crimă a fost reținut în aceeași zi, pe baza unor filmări realizate atât în interiorul, cât și în exteriorul imobilului, ocazie cu care i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile. Alexandru Popa și-a recunoscut fapta și a renunțat la dreptul de a formula cereri și excepții referitoare la legalitatea modului de întocmire a rechizitoriului

Tânărul le-a povestit anchetatorilor că tot conflictul între el și Liliana Popa a pornit de la un apartament moștenit de la fratele mătușii sale. Imobilul ar fi fost închiriat de victimă, care ar fi refuzat să împartă banii cu nepotul său. Mai mult, ea nu accepta nici să-l lase pe tânăr să locuiască acolo.

Cei doi s-au mai întâlnit cu câteva ore înainte de incident, Alexandru sperând că va reuși să-și convingă bunica să meargă cu el la notar pentru a-i face acte pe casă. Nervos că nu a reușit, tânărul și-a procurat motorină, plănuind să dea foc apartamentului, cu mătușă cu tot în el.

Comentarii
  • „a acționat cu premeditare, el fiind filmat, anterior, în timp ce cumpăra motorină”
    „a stropit-o cu lichid inflamabil, respectiv benzină”
    Doar în România ar rezulta o condamnare pentru o infracțiune comisă CU PREMEDITARE pe baza unui astfel de rechizitoriu!…

Adauga un comentariu