Până la Revoluția din Decembrie 1989 Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitară și ca specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului. Petre Roman a participat direct, împreună cu tinerii revoluționari, la baricada din centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie și tot ân 22 decembrie Petre Roman pronunță, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste. Tot atunci devine membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale (CPFSN) constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației.
Ce pensie are Petre Roman, la 30 de ani de la Revoluție
După 30 de ani de la Revoluție și o carieră prolifică în politica post-decembristă a României, fostul Prim-Ministru și profesor universitar, conform declarațiilor de avere, dar și din surse apropiate, Petre Roman, ajuns acum la 73 de ani, are o viață decentă, dar și pensie la fel de decentă. Pensia pe care domnia sa o încasează acum, potrivit celor de la bugetul.ro, este de aproximativ 38.500 lei anual.
După divorțul de Mioara Roman și recăsătoria cu Silvia Chifiriuc, pensia se pare că-i priește lui Petre Roman, este complet schimbat și conform actualei soții, Silvia, cu care este de 10 ani, se îmbracă și arată ca un adolescent, ba mai mult, are părul vopsit și nu se sfiește să poarte maiouri și pantaloni scurți mulați.
A fost primul premier din epoca Ion Iliescu
Pe 26 decembrie 1989, Petre Roman a fost numit prim-ministru al României, el conducând Guvernul provizoriu pînă la 28 iunie 1990. La 20 mai 1990 este ales deputat de București pe listele FSN, la primele alegeri libere, iar pe 20 iunie este desemnat prim-ministru și votat de Parlament conducând noul guvern în perioada 28 iunie 1990–16 octombrie 1991. A demisionat după mitingurile și dezastrul produs de ”mineriadele” din 1991.