National

Ce pensie poţi primi dacă nu ai cotizat minim 15 ani

Publicat: 04 mart. 2021
Pensii

Legea Pensiilor a fost modificată. În urma modificărilor efectuate, mai mulţi romani vor fi afectaţi, deoarece pensia va depinde de anii cotizaţi la stat. Află ce pensie poţi primi dacă ai cotizat numai 10-15 ani.

Ce pensie primeşti de la stat, dacă ai cotizat doar 10-15 ani
Modificările din Noua Lege a pensiilor vor face diferenţa între cei care au cotizat la stat între 10 şi 15 ani şi cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puţin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţara garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adauga câte 1% din salariul minim brut pe ţara garantat.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţara, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adauga câte 1% din salariul minim brut pe ţara. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţara, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adauga câte 1% din salariul minim brut pe ţara.

Astfel, cum salariul minim brut pe economie este în acest an de 2.300 lei, se poate stabili că valoarea pensiei minime va fi cuprinsă între 920 de lei şi 1.012 lei.

În cazul în care, din calculul pensiei rezulta o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie“, scrie în textul noii Legi a pensiilor.

În cazul persoanelor cu o vechime mai mică de 10 ani şi grad de handicap, pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţara, aşa cum prevede noua Lege a Pensiilor.

Ce bani primesc cei cu pensie de urmaş
„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie“, se menţionează în proiectul de lege.

Adauga un comentariu