Lifestyle

Ce poți și ce absolut nu trebuie să mănânci dacă ai dureri de cap

Publicat: 16 oct. 2020
durere de cap

Potrivit unui studiu al OMS, aproximativ jumătate din populația adultă a lumii a suferit dureri de cap în ultimul an, iar 30% dintre acești suferinzi cred că au avut migrene. Există multe motive pentru apariția acesteia, iar dieta joacă, de asemenea, un rol. Am întocmit o listă cu cele mai bune și mai proaste alimente pentru dureri de cap.`

Alimente „rele” pentru dureri de cap

Alcool

Acest lucru este suficient de clar, dar alcoolul este o cauză prea frecventă a durerilor de cap pentru a fi lăsată în afara listei noastre. O durere de cap cauzată de consumul de alcool apare fie imediat, fie a doua zi – sub formă de mahmureală. De fapt, persoanele predispuse la migrene pot experimenta acest tip de durere după ce au băut un pahar mic.

Un studiu publicat în Journal of Neurosciences in Rural Practice arată că persoanele cu dureri de cap de migrenă tind să bea mai puțin alcool decât cele care nu au dureri de cap. Nu este încă clar ce anume provoacă durerea de cap – alcoolul în sine sau o altă componentă a băuturii (tiramină, feniletilamină, histamină, sulfiți, flavonoizi, fenoli).

Doriți să vă reduceți riscul de a avea o criză? Mai întâi, beți ușor ( o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați ). Fără petreceri tot weekendul. Și în al doilea rând, în loc de vin roșu și băuturi întunecate, este mai bine să alegeți băuturi ușor colorate, cum ar fi gin sau vodcă, acestea conțin de obicei mai puține histamine și sulfiți, care provoacă dureri de cap.

Exces de cafea

Un studiu realizat de oamenii de știință norvegieni a arătat că persoanele care consumă mai mult de 540 de miligrame de cofeină pe zi sunt cu 10% mai predispuse la dureri de cap și migrene decât altele. Au existat studii similare care indică o incidență și mai mare a durerilor de cap din cauza excesului de cafea. Pentru a evita acest efect neplăcut, experții recomandă limitarea consumului de cafea la 400-500 de miligrame pe zi (adică aproximativ patru căni).

Ciocolată

Autorii studiului, publicat în SAGE Journals , au comparat ciocolata cu un placebo și au concluzionat că ciocolata a declanșat un atac de migrenă la 42% dintre subiecți. În același timp, oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh în studiul lor nu au văzut nicio diferență în simptome. Care este originea a tot ceea ce este rău? Se pare că feniletilamina și tiramina aminoacizii din ciocolată pot fi implicați în durerile de cap. Un studiu realizat de oamenii de știință italieni a descoperit niveluri ridicate de feniletilamină și tiramină în analizele persoanelor care suferă de migrene cronice. Se pare că ciocolata ar putea fi un declanșator, dar nu pentru toată lumea.

Citrice

Din păcate, o sursă preferată de vitamina C poate fi un factor declanșator al durerilor de cap. Potrivit unui studiu din 1984, 11% dintre persoanele cu dureri de cap de migrenă raportează o creștere a simptomelor după ce au consumat un citric. Cu toate acestea, un studiu mai recent (2016) nu a constatat nicio diferență semnificativă în simptome în rândul celor care au mâncat și nu au consumat citrice. Dacă fructele reprezintă o problemă pentru cei care suferă de dureri de cap, atunci rădăcina răului stă cel mai probabil în conținutul ridicat de aminoacizi tiraminici. Se găsesc și în ananas, soia, kimchi, ceapă crudă, fasole verde și varză murată.

Alimente „bune” pentru dureri de cap

Apă

Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap. Într-un studiu realizat de oamenii de știință britanici, s-a observat că apa este asociată semnificativ cu o scădere a intensității și durerii durerilor de cap. Oamenii de știință de la Universitatea din Maastricht , în lor de muncă a ajuns la concluzia că 47% dintre atacuri au fost atenuat , pur și simplu prin faptul că oamenii beau apă. Au fost comparate cu 25% dintre subiecții din grupul de control care nu au făcut-o. Vă recomandăm să purtați cu voi o sticlă plină de apă și să vă potoliți setea în timp util.

De asemenea, vă puteți menține corpul hidratat incluzând în dietă o mulțime de fructe și legume cu apă bogată. Castraveții, spanacul, pepenele verde și fructele de pădure pot ajuta la ameliorarea setei și pot oferi organismului vitamine și minerale.

Alimente cu conținut scăzut de sare

În timp ce cercetările privind relația dintre sare și frecvența convulsiilor sunt rare, oamenii de știință Muhammad Amer, Mark Woodward și Lawrence Appel au analizat efectele unei diete cu conținut scăzut de sare și au constatat că cei care au consumat mai puțină sare au un risc mai mic de convulsii. Căutați o modalitate de a reduce cantitatea de sare din dieta dumneavoastră? Evitați alimentele procesate.

Verdeaţă

Frunzele de salată, cum ar fi varza, spanacul și sfecla roșie, sunt incredibil de bogate în vitamine B și folat. Studiile efectuate la femei au arătat că o dietă săracă în folat poate crește frecvența migrenelor. Nu-ți place salata? Încercați avocado, semințe și leguminoase.

Pe lângă conținutul lor ridicat de folat, aceste frunze sunt, de asemenea, o sursă excelentă de magneziu. Unele cercetări efectuate de oamenii de știință de la New York Center for the Study of Headache afirmă că nivelurile scăzute ale acestui mineral pot provoca simptome ale cefaleei.

Cantități mici de cafea

Este cafeaua pe listele ambelor alimente sănătoase și nesănătoase? Da, este vorba despre doză. Experții confirmă că cantități mici de cofeină pot ajuta la ameliorarea durerii. Oamenii de știință de la Universitatea Oxford și Spitalul Churchill au ajuns la concluzia că consumul a aproximativ 100 de miligrame de cofeină pe zi (egal cu o ceașcă mică de cafea) în combinație cu analgezice poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap mai repede decât la medicamente.

 

 

Tags:




Adauga un comentariu