Prima pagină » Actualitate » Ce profesii vor supraviețui evoluției inteligenței artificiale. Bill Gates trage un semnal de alarmă

Ce profesii vor supraviețui evoluției inteligenței artificiale. Bill Gates trage un semnal de alarmă

11 mart. 2025, 15:07,
Radu Vasiluță în Actualitate

Bill Gates, cofondator al Microsoft, a precizat ce profesii vor supraviețui evoluției galopante a inteligenței artificiale. În prezent, foarte multe dintre sectoarele economiei s-au transformat semnificativ grație acesteia. Iar această dezvoltare fulminantă a inteligenței artificiale a început să stârnească preocupări cu privire la viitorul ocupării forței de muncă umane.

Inteligența artificială (IA) a adus o transformare semnificativă în marea mnajoritate a sectoarelor economiei, ceea ce a început să semene temeri cu privire la viitorul ocupării forței de muncă umane. În acest sens, Bill Gates și-a exprimat punctul de vedere cu privire la impactul pe care îl va avea această tehnologie asupra pieței muncii.

Ce profesii vor supraviețui evoluției inteligenței artificiale

Cu toate că multe profesii au ca finalitate automatizarea, Bill Gates anticipează că doar trei ocupații vor supraviețui revoluției tehnologiei informației. Prin analiza sa, cofondatorul Microsoft a examinat modul în care IA va transforma viitorul muncii. Gates susține că anumite domenii vor continua să necesite intervenția umană.

Unul dintre domeniile care vor rezista în era inteligenței artificiale este energia. Deși multe industrii vor adopta tehnologii avansate pentru a-și optimiza eficiența, profesioniștii dedicați dezvoltării și furnizării de energie regenerabilă vor continua să joace un rol-cheie în acest proces.

Tranziția către un viitor mai durabil va necesita ingineri și tehnicieni foarte specializați în domeniul energiei solare, eoliene și al altor surse de energie regenerabilă, deoarece aceste profesii necesită cunoștințe și competențe aprofundate pe care mașinile nu le pot reproduce cu ușurință.

Biologia și științele medicale conexe

Al doilea domeniu pe care Bill Gates îl evidențiază este biologia și științele medicale conexe. Deși inteligența artificială poate contribui semnificativ la diagnosticare și la analiza datelor, profesioniștii care interacționează direct cu corpul uman și care sunt implicați în cercetarea biologică vor continua să fie esențiali în acest domeniu.

Gates subliniază că progresul în dezvoltarea de noi terapii, medicamente și înțelegerea proceselor biologice este strict legat de interacțiunea umană și de analiza critică, abilități care, până în prezent, depășesc capacitățile mașinilor. Astfel, intervenția umană nu poate fi înlocuită complex, rămânând esențială pentru un tratament eficient și etic.

Proiectarea și operarea inteligenței artificiale

Nu în ultimul rând, cei implicați în proiectarea și gestionarea inteligenței artificiale vor fi într-o poziție avantajoasă în viitor. Aceștia vor fi esențiali pentru progresul și reglementarea în continuare a acestei tehnologii. În ciuda progreselor în automatizare, intervenția umană va rămâne crucială pentru instruirea, reglarea și optimizarea mașinilor, asigurându-se că acestea funcționează etic și eficient.

Acest grup de experți cuprinde, de asemenea, profesioniștii însărcinați cu supravegherea sistemelor de inteligență artificială, asigurând utilizarea lor sigură și responsabilă și minimizând riscurile potențiale. Astfel, proiecțiile lui Bill Gates evidențiază necesitatea de a investi în domenii care încă se bazează pe ingeniozitatea umană pentru a prospera.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Mascaţii s-au întors la Alin Borcan, după ce influencerul a ieşit cu puşca la jurnalişti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Revenirea anului în televiziune. Oana Zăvoranu a semnat
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`