Prima pagină » Actualitate » Ce riscă șoferii care refuză să semneze o amendă! Noi reguli pentru conducătorii auto
Ce riscă șoferii care refuză să semneze o amendă! Noi reguli pentru conducătorii auto

Ce riscă șoferii care refuză să semneze o amendă! Noi reguli pentru conducătorii auto

17 mart. 2025, 14:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Mulți români vor să afle ce riscă șoferii care refuză să semneze o amendă! Unii șoferi refuză să semneze procesele-verbale de constatare a contravențiilor, sperând să evite sancțiunile sau să le anuleze mai ușor în instanță. Cu toate acestea, șoferii nu fac decât să înrăutățească situația. Au intrat în vigoare noi reguli pentru conducătorii auto.

Ce riscă șoferii care refuză să semneze o amendă!

Depășirea vitezei, folosirea telefonului la volan și nepurtarea centurii sunt printre cele mai frecvente abateri sancționate cu amenzi drastice. Nu toți conducătorii auto sunt de acord cu amenzile primite și susțin că sunt nevinovați sau că au fost amendați pe nedrept. Dacă șoferul refuză să semneze procesul-verbal sau amenda, legea prevede că agentul constatator trebuie să precizeze asta în document și să solicite confirmarea unui martor. Procesul-verbal va include datele personale și semnătura martorului. Șoferii români trebuie să știe că refuzul semnării nu împiedică aplicarea sancțiunii.

„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției. […] Procesul-verbal se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.”, se precizează în Art. 109 (alin. 2 și 3) din OUG 195/2002.

Pentru a fi valid, un proces-verbal trebuie să conțină numele și prenumele agentului constatator, datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei și data comiterii și semnătura agentului constatator. Șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a contesta o amendă rutieră, dar trebuie să dețină dovezi și argumente clare. Contestarea se depune la judecătoria de pe raza localității unde a fost aplicată amenda sau la judecătoria de domiciliu.

Conducătorii auto pot plăti amenda rutieră printr-un nou sistem

Ministerul Finanțelor a anunțat intenția de a lansa o aplicație pentru plăți instant ale amenzilor de circulație, cu posibilitatea extinderii pentru alte tipuri de plăți. Pentru o abordare mai eficientă a aplicării și încasării amenzilor contravenționale, au fost identificate soluții moderne, precum implementarea codurilor QR în procesele verbale emise de agenții MAI. Acestea vor reduce costurile operaționale și vor simplifica plata amenzilor, eliminând necesitatea introducerii manuale a IBAN-ului sau deplasării la primărie pentru plata în numerar. Implementarea codurilor QR în procesele verbale de contravenție nu va fi imediată. Șoferii vor avea posibilitatea să își plătească amenzile de circulație instant, după ce procesele verbale de contravenție vor deține și un cod QR.

În viitorul apropiat, șoferii vor putea plăti amenzile pe loc, pe baza unui cod QR din procesul verbal de contravenție. Vestea bună este că sistemul de plăți instant al Ministerului Finanțelor ar putea fi folosit și pentru alte scopuri decât amenzile rutiere emise de MAI. Șoferii pot primi amenda acasă, după ce un nou sistem de supraveghere a fost montat pe drumurile din țară și anume camere inteligente care sesizează abaterile conducătorilor auto.

Dacă un șofer a primit o amendă de circulație și nu dorește să o plătească, trebuie să știe că va fi adăugată istoricului fiscal. Șoferii care nu vor să semneze procesul verbal trebuie să știe că refuzul semnării nu împiedică aplicarea sancțiunii pentru o abatere în trafic.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
Tranzacționare prin broker. Cum poți investi direct în piața de capital
Evz.ro
Salatele pe care trebuie să le încerci în acest sezon. Trei rețete pline de culoare și savoare
realitatea.net
De câte ori trebuie să mănânce pisicile într-o zi, în funcție de vârstă. Ce spun specialiștii
SportpeSurse
Evenimentele din toiul nopții l-au TURBAT pe Gigi Becali. Pozele au devenit VIRALE
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`