Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce s-a întâmplat cu femeia care a urcat pe muntele Athos? Iată ce spune legenda

Ce s-a întâmplat cu femeia care a urcat pe muntele Athos? Iată ce spune legenda

21 mart. 2022, 13:39,
în Stiri si curiozitati

Multă lume se întreabă ce s-a întâmplat cu femeia care a urcat pe muntele Athos. Află totul în rândurile care urmează.

De-a lungul timpului, mai multe femei au încercat să urce pe muntele Athos și majoritatea au sfârșit tragic. Acest lucru se datorează unei tradiții străvechi, transformată în lege, care spune că pe muntele Athos nu are voie să calce picior de femeie. Ce le interzice acestora să ajungă acolo este legea Avatonului, care datează din secolul X. Conform acestei legi, femeilor le este interzis să se apropie pe o rază de 500 de metri de coasta peninsulei grecești. De asemenea, se mai spune că pe muntele Athos, cunoscut oficial sub denumirea de Statul Monahal Autonom al Muntelui Sfânt nu se află nici măcar animale de sex feminin, excepție făcând păsările sălbatice.

Această lege este păstrată și respectată cu religiozitate de mai bine de o mie de ani. Regula interzicerii femeilor în locurile sfinte se aplică și în România, la Mănăstirea Frasinei, în Dosikou (Grecia), la Mănăstirea Sfântul Visarion și în Israel, la Mânăstirea Sfântul Sava cel Sfințit.

cruce de pe muntele Athos

Conform acestei legi, femeilor le este interzis să se apropie pe o rază de 500 de metri de coasta peninsulei grecești.

Ce s-a întâmplat cu femeia care a urcat pe muntele Athos: Află ce spune legenda

Muntele Athos reprezintă o enclavă a dreptei credințe, aflată în permanență în grija Maicii Domnului. Din acest motiv, locul este supranumit “Grădina Maicii Domnului”. De prezenţa acesteia aici este legată şi legenda care stă la baza măsurii de interzicere a acesului femeilor.

Legenda spune că, în momentul în care corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de țărm, toți idolii din munte au căzut cu fețele la pământ și s-au sfărâmat în milioane de bucăți. Maica Domnului a coborât la mal și, pentru că a îndrăgit enorm locul, l-a binecuvântat și L-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea. Apoi, le-a spus locuitorilor: „O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.” De aceea, pe muntele Athos le este interzis accesul femeilor, cu excepția Maicii Domnului. Acestea pot vedea, totuși, dealurile şi mănăstirile străvechi, însă de la distanță, în timpul unui tur cu vaporul.

Legenda mai spune că, la un moment dat, când o femeie a vrut să calce în acel loc sfânt, a auzit următoarele: „Opreşte-te şi întoarce-te înapoi, căci eu sunt Împărateasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit să tulburi liniştea supuşilor mei? Să ştii că, de azi înainte, nici o femeie nu va mai călca pământul sfânt al acestui Munte.” Atunci, tânăra s-a smerit și a părăsit Sfântul Munte Athos.

„Precum madineii îşi găteau femeile şi le aduceau înaintea poporului iudeu, spre a-l corupe şi a-l îndepărta de Dumnezeu, tot astfel, diavolul a intrat în sufletele vlahilor, de-şi împodobeau soţiile şi fetele în straie bărbăteşti, ca să-i piardă pe acei ce voiau a trăi evlavios.”

icoană cu maica domnului de pe muntele athos

Muntele Athos reprezintă o enclavă a dreptei credințe, aflată în permanență în grija Maicii Domnului.

Scrisoarea de pocăință a unei femei care a încălcat legea Avatonului

Contrate de strictețea acestei măsuri, multe femei au încălcat legea Avatonului și niciuna nu a sfârșit cu bine. Citiți, în continuare, scrisoarea de pocăință a unei femei, care a împrumutat o uniformă de marinar și a urcat la mănăstire.

„Din Davos, Elveția

Cuvioși Părinți, vă mărturisesc din tot sufletul greșeala pe care am săvârșit-o în luna Mai ce a trecut la Mănăstirea Vatoped. Am ajuns acolo cu vaporul logodnicului meu Dl. Moran și s-a întâmplat să fie acolo ancorate și navele de război „Limnos” și „Kilkis”. Atunci vicleanul mi-a insuflat gândul să urc la Mănăstire, deși știam că este interzis pentru femei. Am împrumutat o uniformă de marinar și astfel am intrat (în Mănăstire) împreună cu logodnicul meu, am înconjurat biserica și alte locuri ca un marinar, fără să mă cunoască cineva.

De atunci, Părinților, mi-am pierdut sănătatea și am ajuns aici în sanatoriile Elveției pentru a mi-o dobândi, însă, din păcate, nu văd nici o îmbunătățire. Am cunoscut și cred cu fermitate că aceasta este o pedeapsă din partea Maicii Domnului, pe care am necinstit-o, căci nu trebuia ca eu, o fată cultivată, să fac ceea ce am făcut. Pentru aceasta acum mă pocăiesc, rugând-o pe Maica Domnului să mă ierte. Rugați-o și voi, sfințiților Părinți. Iar pentru aceasta primiți 5.000 de drahme, ca să faceți Liturghii și paraclise pentru sănătatea mea.

Cu mult respect…”, notează marturieathonita.ro.

imagine cu mănăstirea de pe muntele Athos

Contrate de strictețea acestei măsuri, multe femei au încălcat legea Avatonului și niciuna nu a sfârșit cu bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024