Eveniment-Social

Ce s-a întâmplat în prima zi de școală la Iași? Câți preșcolari, școlari și elevi au ocupat băncile din unitățile de învățământ din întregul județ

Publicat: 15 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce s-a întâmplat în prima zi de școală la Iași Câți preșcolari școlari și elevi au ocupat băncile din unitățile de învățământ din întregul județ
A început anul școlar 2020-2021 în județul Iași unde, în prima zi, au fost 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni participanți

Prima zi de școală la Iași a avut loc fără incidente! Din totalul de 125 mii doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore. Nu au fost organizate festivități de deschidere, iar părinții nu au putut intra în incinta instituțiilor de învățământ superior. În județ sunt 602 școli cu personalitate juridică. Dintre acestea, 353 sunt școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 sunt școli cuprinse în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) fac parte din scenariul roșu (1,16 la suta)

Ieri, 14 septembrie 2020, a avut loc deschiderea anului școlar 2020-2021 și la Iași! Acesta a avut loc în condiții speciale: nu au fost organizate ceremonii oficiale, iar părinții nu au avut voie să intre în sala de clasă. În județul Iași sunt 602 școli cu personalitate juridică. Dintre acestea, 353 sunt școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 sunt școli cuprinse în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) fac parte din scenariul roșu (1,16 la suta). Pe de altă parte, în baza datelor oferite de Ministerul Sănătății (MS), în funcție de rata de infecție, în județ sunt: o zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), zone galbene în localitățile din municipiul Iași: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri atât on-line, cât și clasice), restul zonelor fiind verzi (cursuri clasice).

Scenarii galbene, verzi și un singur scenariu roșu au fost aplicate pentru începerea anului școlar 2020-2021 în școlile și liceele din Iași

Așadar, la acest moment, după ce Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis numărul de îmbolnăviri, se anunță scenarii galbene și verzi în 216 unități de învățământ cu personalitate juridică din întreg județul, fiind aplicat scenariul roșu într-o singură localitate.

„Am informat toate unitățile de învățământ cu privire la cele transmise de DSP! Fiecare unitate, în funcție de rata de incidență, corelată cu particularități, infrastructură, resurse umane și discuții în Consiliul de Administrație, precum și discuții cu părinții, ne va anunța ce scenariu va aplica pentru reluarea cursurilor până pe 10 septembrie”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general.

De asemenea, în contexul unui an școlar greu, șefa ISJ a făcut apel la unitate, la profesori, părinți și elevi să conlucreze pentru a reuși să se evite și să se reducă posibilitățile de infectare cu COVID-19.

Activitățile cu preșcolarii se vor face și outdoor la început

Activitățile cu preșcolarii se vor face și outdoor la început.

„Sunt clase împărțite în două; se vor defaza pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectarea normelor de distanțare și a normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-a realizat spațierea necesară. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Aici, ca urmare a unui parteneriat cu Primăria Iași, o parte dintre aceștia sunt cazați într-un cămin al unei unități de învățământ tehnologice, având o capacitate de 118 locuri.

Mai mult, Primăria Iași le va asigura și transportul. Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală de personalul medical autorizat”, a mai punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general ISJ Iași.

Care sunt cele 3 scenarii lansate de Ministerul Educației pentru începerea noului an școlar la Iași

Cele 3 scenarii lansate de Ministerul Educației pentru începerea noului an școlar au fost: Scenariul 1, denumit verde, presupune că este mai puțin de o persoană infectată la mia de locuitori înregistrată în ultimele două săptămâni. În acest caz, toți elevii vin la cursuri. Scenariul 2, denumit galben, presupune că există între 1 și 3 persoane infectate la mia de locuitori în ultimele două săptămâni. În acest caz, o parte din elevi vin la cursuri, iar alții vor participa la cele on-line. Scenariul 3, denumit roșu, presupune că există mai mult de trei persoane infectate la mia de locuitori raportată în ultimele două săptămâni. În acest caz, nu se vine la școală, iar cursurile se desfășoară on-line. Deciziile legate de aceste reguli pentru începerea noului an școlar vor fi luate la nivel local pentru fiecare școală în parte de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Masca obligatorie pentru elevi și profesori

Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Potrivit proiectului de Ordin de Ministru, se va asigura decalarea pauzelor astfel încât numărul persoanelor prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii să fie limitat . Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă. Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauție. Se recomandă intrarea eșalonată, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripa etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a se reduce fluxul de elevi. Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.

Scenariile complete pentru începerea anului școlar 2020-2021. Iată decizia completă a CJSU

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a stabilit câte un scenariu în parte pentru fiecare unitate școlară din județul Iași. În baza datelor oferite de Ministerul Sănătății, în funcție de rata de infecție, în județ sunt: o zona roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), zone galbene în localitățile din municipiul Iași: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri atât on-line, cât și clasice), urmând ca restul școlilor din județ să aplice scenariul verde (cursuri clasice). Scenariile galbene și verzi se vor aplica în toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică din întreg județul, scenariul roșu fiind aplicat într-o singură localitate.

În perioada 7-30 septembrie vor avea loc vizite de consiliere și monitorizare a școlilor din județul Iași

În acest context, având în vedere prevederile Ordinului comun nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul școlilor și liceelor, în perioada 7-30 septembrie vor avea loc vizite de consiliere și monitorizare.

„Demersul comun al tuturo acestor instituții are ca principal scop găsirea celor mai bune soluții pentru ca școlile să poată primi elevii în condiții de siguranță, respectând normele stabilite de Ministerul Sănătății, dar și particularitățile fiecărei unități de învățământ în parte. Apreciind efortul constant al școlilor de a face față provocării unui «an școlar altfel», aceste întâlniri vor avea în vedere modalitățile de organizare a colectivelor școlare, configurarea programului, adaptarea spațiilor de învățare, identificarea circuitelor de acces în școală, mijloacele prin care se va asigura protecția sanitară a copiilor și a cadrelor didactice”, a menționat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general.

Adauga un comentariu