Greata, gustul amar, in special dimineata la trezire, balonarea si o stare generala de indispozitie, pot fi consecinta unui regim alimentar dezechilibrat, pe fondul unei tulburari functionale ale veziculei biliare (fierea).
Dischinezia biliara (bila lenesa) este o afectiune frecventa, determinate de probleme in eliberarea bilei, care faciliteaza digestia. Cand hrana este bogata in grasimi, vezicula biliara trebuie sa lucreze suplimentar, eliminand in tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Daca acest lucru nu se intampla, grasimile prost digerate determina tulburari care se traduc in: dureri violente abdominal, senzatii de disconfort, greata, varsaturi. In aceasta afectiune este foarte important regimul alimentar si orarul meselor.
O dieta potrivita si adecvata fiecaruia in parte, impiedica sau rezolva aparitia si dezvoltarea calculilor, precum si a icterului mecanic prin blocarea cu pietre a cailor biliare. Regimul alimentar trebuie personalizat, adaptat simptomatologiei fiecarui pacient in parte.
Recomand in afectiunile colecistului (probleme cu fierea) urmatoarele alimente:
1. Supe sau ciorbe cu legume sau cu carne slaba (pui, curcan, peste alb)
2.
Piureuri cu orice tip de legume, gatite fiert si nu prajit. Legumele permise sunt fasolea verde, morcovii, dovleceii, guliile, conopida, spanacul.
3. Carne slaba alba (pui, curcan, peste alb, iepure de casa) fiarta sau preparata fara ulei.
4. Lapte pasteurizat si branza slaba. Pentru a nu cumula o cantitate mare de grasimi este necesar sa optam pentru iaurt slab, lapte degresat si branza slaba. Astfel de produse trebuie consumate de cel putin doua ori pe zi. Pentru a preveni contractiile puternice ale bilei este bine sa evitam branzeturile fermentate si smantana.
5. Salate cu legume si/sau fructe proaspete.
Este important in tulburari functionale ale veziculei biliare sa respectam un regim echilibrat, de 5 mese, 3 mese principale si doua gustari. Evitarea mancarurilor grase, sau a preparatelor cu ulei, unt, smantana, a maionezelor, precum si a produselor gatite prin prajire, pot ameliora simtomatologia digestica si fac parte din protocolul terapeutic al acestor afectiuni biliare.