National

Ce salariu are un asistent medical în Germania? Dezvăluiri din interior

Publicat: 03 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce salariu are un asistent medical în Germania Dezvăluiri din interior
Și în Germani se acceptă mici sume de bani sau cadouri de până în 50 de euro

Mărturisiri inedite, făcute de cineva din interiorul sistemului de sănătate din Germania. Un asistent român, care lucrează acolo din 2016, a dat cărţile pe fată. Din câte se pare, nici în Germania nu a fost prea roz situaţia, mai ales la începutul pandemiei. Haideţi să vedem, în acest material, ce salariu are un asistent medical în Germania şi care a fost situaţia în timpul pandemiei.

Alexandru Mihai Copcea a plecat în Germania în 2016, chiar după ce a terminat ultimul an de studiu, în cadrul Şcolii Sanitare Carol Davila din Bucureşti. Originar din Bacău, el s-a confruntat cu dificultatea de a-şi găsi un loc de muncă în Bucureşti. A făcut atât voluntariat, cât şi diverse stagii de practică în spitale de stat ori private. Cum însă nu s-a putut angaja, a început să înveţe limba germană. În doar 3 luni s-a pregătit pentru interviul de angajare. S-a folosit numai de platforma Youtube, dar a reuşit. De ce tocmai Germania? Pentru că făcuse un voluntariat cu Crucea Rosie din Italia şi a fost o provocare. Mai mult, o companie venise chiar la scoala postsanitară, pentru a recruta viitori absolvenţi. Ce salariu are un asistent medical în Germania?

Drumul România – Germania. De la voluntariat la angajat în străinătate

De aproximativ 5 ani lucrează ca asistent medical în Germania, ţară despre al cărei sistem se spun lucruri numai de bine. A prins, aşadar, inclusiv perioada de pandemie, fiind chiar în prima linie împotriva Covid-19.

De ce tocmai în Germania? Pentru că, se pare, ţara noastră nu oferă locuri de muncă pe merit mereu.

„În general, la privat te plătesc prost și e mult de muncă, trebuie să faci multe ore suplimentare. Așa că toată lumea vrea să lucreze la stat, dar un post acolo costă. În 2016, când am plecat eu, se cereau în jur de 3.000 de euro în București, ca să începi să lucrezi”.

”În România e dificil să găsești un job sau e prost plătit, așa că atunci când ai o oportunitate să lucrezi în afară te atrage foarte mult, mai ales că ai o anumită idee, ca român, că afară e totul foarte bine, foarte ușor… dar de fapt se complică lucrurile când ești aici. Cu limba, cu documentele… Nu ai de unde să știi cum o să fie, riști. A fost o perioadă cu muncă grea, multe lucruri noi de învățat și bani puțini. Am avut săptămâni în care aveam doar o zi liberă. Și lucram pe un salariu de 1.000 de euro, ceea ce e comparativ cu un salariu din România. Lucram, de fapt, ca asistent medical, dar eram plătit ca infirmier”, a declarat Alexandru Mihai Copcea pentru libertatea.ro.

În prima linie Covid-19

Cerere foarte mare a fost mai ales în secţiile de Covid. Alexandru a lucrat şi acolo. Spre deosebire de România însă, în Germania, secţiile de Terapie Intensivă sunt mult mai bine pregătită şi dotate. Dacă în România, anul trecut, erau 3.000 de paturi ATI la nivel naţional, în Germania erau 3 paturi la 10.000 de locuitori.

”Totul era închis, așa că nu puteai să ieși să te mai descarci cumva, apărea un fel de ușoară depresie. Se și murea foarte mult în spital, mai mult decât de obicei. Și aveai, de exemplu, un pacient care părea ok și într-o secundă se schimbă complet, trebuia să chemi echipa de reanimare și să lupți cu orele să îl salvezi. Iar asta se întâmpla constant, zi de zi. Cel mai frustrant era că vedeai că lumea de afară nu era interesată de situația din jurul tău, lumea era relaxată, nu credea în COVID sau nu avea experiența noastră din spital, să vadă cu ce lucrăm zi de zi. Și auzeai de la prieteni: hai că nu e chiar așa de rău cu COVID-ul, nu se moare chiar atât. Iar tu erai acolo și lucrai și tot nu puteai să îi convingi. E foarte dificil să accepți neputința asta. S-au furat de la dezinfectanți, mănuși, măști, tot felul”, a adăugat Alexandru.

„Lumea a intrat într-o panică totală”

„Pentru că aici nu se țin lucrurile sub cheie, totul e la liber. Lumea a intrat într-o panică totală, așa că de la personalul de curățenie până la directorul de spital au început toți să ia acasă câte o cutie în fiecare zi, până când nu mai aveam cu ce să lucrăm. Nimeni nu știa ce se va întâmpla, nu găseai nimic de comandat online, totul se scumpea. Câteva măști costau și 30 de euro. Omul când e într-o situație de urgență e în stare de multe lucruri”, a completat Alexandru Copcea.

Ce salariu primeşte un asistent medical în Germania?

Mai puţin se spune însă că şi în unele spitale nemţeşti se acceptă diverse sume de bani şi mici cadouri. Însă aceste cadouri nu depăşesc 50 de dolari (cel mai adesea, ciocolată ori coşuri cu fructe). Banii sunt pentru „Kaffeekasse”, adică „pușculița pentru cafea”. Cu ei se cumpără mici gustări şi cafea pentru personalul din spital.

Conform unor analize, un medic primar din Germania are, anual, un venit de 120.000 de euro. De reţinut însă că vorbim despre salariul brut. În Germania se consideră lipsa de respect să întrebi care este salariul net. În plus, acesta e mai greu de ghicit, întrucât se aplică criterii de impozitare diferite de la persoană la persoană. Venitul net depinde de statutul marital, de numărul de copii şi nu numai. În orice caz, în noiembrie 2019, salariul minim din Germania era de 9.19 euro, iar în Luxemburg de 11,97 euro. La polul opus se află Bulgaria (1,72 euro), urmată de Letonia (2,54 euro), România (2,68 euro), Ungaria (2,69 euro) și Croația (2,92 euro). Acestea sunt valorile brute ale venitului minim.

De altfel, despre Germania, cel puțin în România, s-a vorbit aproape numai de bine. Loredana Groza, spre exemplu, își amintește cum a fost când a mers prima dată acolo.

„Prima dată când m-am dus în Germania mă uitam cu jind la vitrine, la pantofi și știam că nu am niciun ban în buzunar care măcar să mă asigure să-mi cumpăr un șiret de la acei pantofi. Și mă gândeam cum ar fi ca într-o zi să-mi pot cumpăra tot ce era în acea vitrină. Dorința mea a fost să pot să nu mă mai gândesc la neajunsuri, să nu mai fie pentru mine o reținere faptul că nu pot să-mi permit un lucru.”

Adauga un comentariu