Actualitate

Ce șanse de reușită au negocierile dintre PNL și PSD

Publicat: 10 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce șanse de reușită au negocierile dintre PNL și PSD
De la ora 12:00, 10 noiembrie 2021, discuțiile dintre PNL, PSD și UDMR se vor purta pe tema Justiției

Miercuri, 10 noiembrie 2021, PNL, PSD și UDMR se vor întâlni începând cu ora 10:00, pentru discuții privind programul de guvernare, încercând să contureze felul în care ar arăta o guvernare comună.

Cu toate astea, nu este de neglijat faptul că între PNL și PSD sunt încă prezente diferențe mari de viziune, în special în ceea ce privesc majorările de salarii, pensii și alocații.

Ce ar putea împiedica negocierile dintre liberali și sociali democrați

Astăzi, 10 noiembrie 2021, liberalii poartă discuții aplicate cu PSD și UDMR. Aceasta este cea de-a treia întâlnire pe care liderii politici au avut-o. Discuțiile care se poartă în ședința de la ora 10:00, au în centru programul de guvernare. Vor fi ședințe separate pentru fiecare minister în parte, unde liderii vor lua decizii.

În aceste negocieri, nu trebuie uitat faptul că încă există diferențe majore între liberali și social democrați. Printre cele mai mari piedici care ar putea apărea ar fi cea despre PNRR, unde PSD consideră că ar trebui revizuit, în timp ce PNL susține că nu trebuie aduse modificări Programului.

Pentru acestea, atât PNL cât și PSD, trebuie să aibă foarte bine clarificate prioritățile pe care doresc să intre în programul de guvernare. Legat de acest aspect, șeful PSD, Marcel Ciolacu consideră că prioritate ar trebui să fie scoaterea României din criza sanitară și energetică, motiv pentru care crede că trebuie luate urgent niște decizii pe termen scurt și mediu, pentru rezolvarea acestor probleme.

De asemenea, o altă problemă ridicată de PSD, este cea privind indexarea pensiilor și majorarea alocațiilor. În legătură cu acestea, PNL este rezervat, declarând că atât timpul scurt cât și bugetul nu ar putea fi suficient pentru îndeplinirea acestor cereri.

„Sunt de acord cu orice majorare, aşa cum am fost şi până acum, noi am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentru toate aceste programe, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia”, a declarat Florin Cîţu.

PSD, despre Secția Specială din Justiție

O altă modificare pe care Marcel Ciolacu o dorește inclusă în programul de guvernare, este cea referitoare la Secția Specială din Justiție, mai exact, aceștia doresc ca ea să fie funcțională. Marcel Ciolacul a declarat faptul că liberalii au adoptat ca această Secție să fie desființată, însă proiectul a fost blocat în Parlament.

”Am văzut cum a funcționat justiţia fără SIIJ şi am văzut cum funcţionează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ şi mai functională”, a spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește configuraţia Guvernului PNL-PSD , acest lucru se va lua în discuție în următoarele zile, calculele privind portofoliile fiind pornite de la numele premierului.

Florin Cîțu, despre discuțiile purtate cu PSD

Ieri seară, 9 noiembrie 2021, PNL a purtat negocieri cu PSD. După finalizarea ședinței Florin Cîțu a declarat faptul că per total, discuțiile au fost bune. Cu toate astea, atât discuțiile purtate cu PSD cât și cele cu USR, vor fi duse în PNL și acolo se va lua o decizie privind formarea unei nou Guvern. Cu toate acestea, în cadrul discuției, se pare că ministrul interimar ar fi insistat ca el să rămână premier sau să fie ales unul independent.

„PNL a discutat cu cele două partide iar decizia se va lua în Partidul Național Liberal, nu o va lua președintele interimar. A fost o discuție bună. Nu putem spune că lucrurile sunt roz peste noapte între PNL și PSD, însă suntem responsabili.

Am pornit pe acest drum pentru a face un Guvern, însă decizia se va lua în partid. Am discutat despre programul de guvernare si un calendar pentru perioada următoare.  E o discuție pentru extinderea numărului de ministere la maximum 20. Aseară nu s-a discutat despre portofolii sau pentru funcția de premier”, a declarat acesta.

Adauga un comentariu