Prima pagină » Actualitate » Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024? Ce sfânt sărbătorim astăzi?
Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024? Ce sfânt sărbătorim astăzi?

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024? Ce sfânt sărbătorim astăzi?

11 mai 2024, 09:00,
BZI.ro, în Actualitate

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024? Creștinii ortodocși îl sărbătoresc sâmbătă, 11 mai, pe Sfântul Mochie, care a trăit în secolul al IV-lea după Hristos, dar și pe „apostolii lumii slave” – Sfinţii Chiril şi Metodie.

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 11 mai 2024. Sfântul Mochie a trăit în secolului al IV-lea și a fost preot în Amfipol.

El a fost ucis pentru credința sa în timpul împăratului Dioclețian, potrivit Crestinortodox.ro.

Sărbătoare, sâmbătă 11 mai 2024. Minunile Sfântului Mochie

Sărbătoare sâmbătă 11 mai. Pentru că propovăduia pe Hristos și îi învăța pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.

Din Sinaxar aflăm că Sfântul Mochie a rostiţi o rugăciune în fața idolilor romani și „îndată s-a cutremurat pământul și capiştea și a căzut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful”.

Sfântul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin tăierea capului, scrie sursa citată.

Cine au fost Sfinții Chiril și Metodie, „apostolii slavilor”

Sfinții Chiril și Metodie au trăit în secolul al IX-lea și sunt prăznuiți în calendarul creștin-ortodox tot pe 11 mai.

Ei sunt numiţi „apostolii slavilor” pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.

Fraţii Chiril şi Metodie sunt cei care au creat alfabetul „glagolic”, care vine de la slavonescul „glagol”, în traducere- cuvânt. Mai târziu, alfabetul glagolitic, cu unele adăugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat în alfabetul chirilic.

Constantin (care şi-a luat numele Chiril abia în ultimele luni de viaţă) şi Metodie s-au născut într-o familie nobilă din Tessalonic, Grecia. Fraţii au învăţat limba greacă şi probabil şi limba slavă, deoarece mulţi slavi migraseră spre sud, în Macedonia.

După moartea tatălui, Constantin s-a mutat la Constantinopol.

A devenit bibliotecar la Sfânta Sofia iar mai târziu profesor de filosofie la universitatea imperială. A participat de asemenea în dezbateri teologice împreună cu lideri bisericeşti şi învăţaţi musulmani.

Metodie a fost numit conducător al unei regiuni în care se vorbea limba slavă. După câţiva an în această funcţie, s-a retras într-o mănăstire grecească din Bitinia (Asia Mică). Tot în acest aşezământ monahal s-a stabilit şi Constantin, în 855.

Activitatea lui Metodie în rândul slavilor se pare că a dat numeroase roade, în pofida opoziţiei din partea clerului franc şi a unui conducător al Moraviei

Acuzat de erezie, Metodie s-a apărat cu succes şi a dobândit din partea papei Ioan al VIII-lea o bulă care confirmă ortodoxia să, reafirmând autonomia diocezei sale, şi autorizând în mod expres Liturghia în limba slavă.

În timpul ultimilor ani ai vieţii sale, Metodie a continuat să întâmpine opoziţie. Chiar şi în aceste condiţii, cu ajutorul a doi ucenici, a finalizat traducerea Bibliei în slava precum şi pe cea a legilor civile şi bisericeşti.

După moartea lui Metodie în 884, ucenicii săi au fost alungaţi de către oponenţii franci, găsind însă refugiu în sudul Poloniei, în Bulgaria şi Boemia. Prin aceştia, lucrarea Sfinţilor Chiril şi Metodie a continuat, contribuind în mod fundamental la dezvoltarea Bisericii Ortodoxe şi a culturii creştine slavone în estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *