Magazin

Ce se intampla cu creierul tau daca bei suc de cartofi cruzi

Publicat: 30 mart. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se intampla cu creierul tau daca bei suc de cartofi cruzi
1

In vederea unei alimentatii sanatoase, nutritionistii recomanda consumul cartofilor fierti (piure) sau copti in coaja, forme de preparare prin care se pastreaza o mare parte din vitaminele si sarurile minerale pe care cartoful le contine in mod natural.

Cartoful fiert, insa, nu e doar un aliment valoros, ci poate fi considerat chiar un medicament.

Citeste si: LEURDA, planta minune a primaverii. Retete de post cu leurda

Originar de pe pamant american, cartoful a ajuns in Europa prin intermediul ostasilor spanioli si in urma diferitelor expeditii facute de botanisti si geografi, fiind considerat la inceput o curiozitate a lumii vegetale. De altfel, in unele tari europene (Germania, Elvetia si Austria), prima data cartoful a fost introdus in colectiile unor gradini botanice. In Anglia si mai ales in Irlanda, considerata azi „patria cartofului”, acesta a ajuns la sfarsitul secolului al XVI-lea.

Astazi, cartoful este raspandit in intreaga Europa si face parte din categoria alimentelor de baza. Caracteristicile sale, formele si culorile tuberculului, aroma, savoarea si gustul, textura, consistenta si rezistenta la fierbere, valoarea nutritiva si absenta componentelor toxice (nitrati, nitriti), fac din cartof un aliment utilizat la scara larga.

Citeste si: Ce a facut McDonald’s in Elvetia. Lumea e innebunita

Cateva exemple la indemana ne pot face o idee despre importanta cartofului in alimentatie. Potrivit prof. Constantin Milica, tuberculii contin o energie calorica de 80-90 kcal la 100 g substanta comestibila proaspata (de doua ori mai putin decat painea si orezul). Astfel, cu 200 g cartofi copti se asigura 16-18% din necesarul proteic al unui om pe zi. In plus, tuberculii de cartof contin aproape toate vitaminele principale (A, E, B1, B2, B6, B12, C, H, PP si acidul folic), motiv pentru care nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic in sezonul de iarna, cand pot constitui o sursa sigura de vitamine naturale.

In vederea unei alimentatii sanatoase, nutritionistii recomanda consumul cartofilor fierti (piure) sau copti in coaja, forme de preparare prin care se pastreaza o mare parte din vitaminele si sarurile minerale pe care cartoful le contine in mod natural. Prin prajire, vitaminele sunt distruse si se formeaza acrilamida, o substanta posibil cancerigena.

Efecte calmante
Cartoful fiert, insa, nu e doar un aliment valoros, ci poate fi considerat chiar un medicament. Prof. Constantin Milica il recomanda bolnavilor cu probleme ale sistemului digestiv, deoarece scade aciditatea gastrica, fiind de mare folos in dieta celor cu ulcer gastric si duodenal, inflamatii intestinale, celor care au calculi renali sau sufera de afectiuni ale sistemului nervos.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu colite cronice, crampe stomacale sau constipatie cronica trebuie sa introduca in meniul zilnic preparate din cartofi fierti din soiurile mai bogate in amidon.

Citeste si: Romanii consuma fructe cu CANCER si legume cu VIROZE

„Rolul cert al cartofului fiert sau copt in tratamentul bolnavilor de hipertensiune arteriala si cu alte afectiuni cardiovaculare, inclusiv ateroscleroza, precum si la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol depus pe artere este explicat prin proprietatile diuretice si prin prezenta unor antioxidanti endogeni. Continutul ridicat de potasiu al cartofilor are efect direct in dezintoxicarea sangelui si in favorizarea tranzitului intestinal”, explica specialistul in fitoterapie.

Tot ca remediu in tratamentele naturiste este recomandat si sucul de cartofi cruzi. Pentru a putea avea efectul scontat, acesta trebuie preparat din tuberculi sanatosi, neincoltiti, care nu au fost pastrati la lumina si consumat imediat, in stare proaspata. „Sucul de cartofi cruzi, consumat intern, are actiune favorabila in afectiuni ale aparatului digestiv, respectiv in tratarea ulcerului gastric si duodenal ca si in gastritele acide, cronice sau acute, de origine nervoasa. Se bea cate 75-100 ml suc inainte de mesele de dimineata si de pranz, in cure de 2-3 saptamani. Se poate folosi atat sucul simplu, cat si in amestec cu suc de morcov si de telina.

De asemenea, sucul de cartofi cruzi se recomanda in tratamentul convalescentilor cu o stare de slabiciune inaintata. Datorita actiunii calmante asupra sistemului nervos, sucul are efecte in cazuri de surescitare nervoasa, insomnii si cefalee acuta sau cronica”, explica prof. Constantin Milica.

Citeste si: Cum sa mananci ca sa scapi de 1000 de calorii pe zi

Recomandari privind efectele terapeutice ale cartofului
Mancarurile preparate cu cartofi fierti sunt indicate mai ales persoanelor care sufera de colite cronice, crampe stomacale sau de constipatie cronica. De asemenea, acesta nu ar trebui sa lipseasca din dieta bolnavilor cu suferinte ale ficatului si cailor biliare (se consuma fiert sau copt, niciodata in prajit).

Un efect benefic se inreagistreaza si la nivelul rinichilor, consumul de cartof ajutand la dizolvarea sarurilor de calciu (oxalati, urati, fosfati) din structura calculilor renali. Totodata, prin efectul alcalinizant si diuretic elimina acidul uric, fiind indicat in guta, glomerulonefrita, reumatism si poliartroze;

La diabetici, potrivit prof. Constantin Milica, consumat in cantitati controlate atent, reduce glicemia din sange si glicozuria din urina.
sursa: obiectiv.info

Adauga un comentariu