Actualitate

Ce se întâmplă cu facturile de energie electrică și gaz de la 1 aprilie? Vestea îi vizează pe toți românii

Publicat: 19 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu facturile de energie electrică și gaz de la 1 aprilie Vestea îi vizează pe toți românii
Valoarea facturilor de gaze naturale și energie electrică ar putea scădea de la 1 aprilie 2024.

Iată ce se întâmplă cu facturile de energie electrică și gaz de la 1 aprilie.  Ca urmare a unor ajustări ce ar urma să fie făcute prin modificarea OUG 27/2022 se are în vedere plafonarea prețurilor la energie. Această veste îi vizează pe toți românii.

Ce se întâmplă cu facturile de energie electrică și gaz de la 1 aprilie?

O serie de modificări vin pe fondul scăderii prețurilor la gaze și energie la nivelul Uniunii Europene. Astfel, deși Guvernul anunțase anterior că aceste prețuri rămân plafonate până la finalul lui martie 2025, noua propunere vine cu ideea ajustării prețurilor de la 1 ianuarie anul acesta, în paralel cu o altă schemă de plafonare prelungită până pe 31 martie 2026.

Ministerul Energiei a precizat că este necesară actualizarea componentei de furnizare pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale și luarea în considerare a noii valori la stabilirea prețului final.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu facturile românilor de la 1 aprilie 2024. Guvernul propune scăderea prețurilor la gazele naturale și a electricitate începând cu 1 aprilie, în condițiile în care celelalte țări din UE plătesc mai puțin decât românii.

Se reduce taxa de solidaritate pentru producătorii de energie

Având în vedere scăderea prețurilor pe piețele de energie electrică, se propune reducerea plafonului pentru care se plătește taxa de solidaritate de către producătorii de energie electrică, de la 450 la 400 de lei/MWh, în vederea asigurării sursei financiare necesare susținerii schemei de sprijin.

Autoritățile propun ca prețurile impuse producătorilor de gaze naturale și energie electrică să fie reduse de la 1 aprilie.

,,Se propune scăderea prețului gazelor naturale pe care producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să le livreze furnizorilor clienților casnici, furnizorilor producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică și operatorului de transport și sistem/operatorilor concesionari de distribuție titulari ai unei licențe de operare – operatori de rețea, de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh.”, au precizat autoritățile.

Valoarea facturilor de gaze naturale și energie elecgtrică ar putea scădea de 1 aprilie, pe fondul scăderii prețurilor la gaze și energie la nivelul Uniunii Europene. În schimb, o noutate pentru acest an îi vizează pe cei care locuiesc la casă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor.

Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că banii se acordă pentru ,,persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei. Rămâne de văzut dacă românii care își montează panouri fotovoltaice vor fi obligați să achite o ,,taxă pe soare.”

Adauga un comentariu