Local

Ce se întâmplă cu palmaresul Politehnicii Iași? Clubul aflat în procedura de faliment a dat în judecată Federația Română de Fotbal! Magistrații au luat decizia! (Exclusiv)

Publicat: 08 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu palmaresul Politehnicii Iași Clubul aflat în procedura de faliment a dat în judecată Federația Română de Fotbal Magistrații au luat decizia Exclusiv
Judecătorii bucureșteni au luat o decizie în ceea ce privește palmaresul echipei de fotbal Politehnica Iași

Reprezentanții fostului club de fotbal din Copou au cerut în instanță să le revină palmaresul echipei. Reclamanții au dat în judecată Federația Română de Fotbal. Totuși, cei de la fostul club Politehnica Iași nu au avut câștig de cauză, magistrații bucureșteni respingând cererea

Ce se întâmplă cu palmaresul fostului club de fotbal Politehica Iași! Recent, clubul aflat în procedura de faliment a dat în judecată Federația Română de Fotbal (FRF)! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Sectorului 2 București au luat o decizie în acest sens!

„Instanța respinge excepțiile lipsei calității procesuale active și lipsei calității procesuale pasive, ca neîntemeiate. Admite excepția lipsei de obiect a cererii în privința comunicării de către pârâtă a listei care să ateste palmaresul echipei Fotbal Club Politehnica Iași. Respinge în rest acțiunea formulată de reclamantul SC Fotbal Club Politehnica Iași SA, prin lichidatorul judiciar EuroBusiness LRJ SPRL, în contradictoriu cu pârâta Federația Română de Fotbal, ca neîntemeiată”, au precizat judecătorii.

Totuși, hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Luptă în instanță pentru palmaresul Politehnicii Iași

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 București, reclamanta SC Fotbal Club Politehnica Iași SA a chemat-o în judecată pe pârâta Federația Română de Fotbal, solicitând instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună obligarea FRF la eliberarea unui certificat care să ateste palmaresul echipei Fotbal Club Politehnica Iași începând cu data înființării 1945 și până la data desființării 2010, atât cu privire la jucătorii profesioniști, cât și cu privire la juniori.

„Prin sentința comercială din 6 septembrie 2011, pronunțată de Tribunalul Iași, s-a dispus deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei SC Fotbal Club Politehnica Iași SA, în calitate de lichidator judiciar fiind desemnată Societatea Civilă EuroBusiness LRJ SPRL. În această calitate, am constatat faptul că societatea în faliment deține anumite active necorporale ce pot fi tranzacționate, respectiv marca individuală – verbală, marca individuală – combinată și palmaresul echipei FC Politehnica Iași. Cu privire la marca individuală verbală, marcă acordată pe 1 iunie 2006, și marca individuală combinată, având marcă acordată pe 1 iunie 2006, ce conțin denumirea «Fotbal Club Politehnica Iași», am făcut toate demersurile necesare privind procedura de reînregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenții si Mărci.

Prin decizia din data de 13 martie 2017, OSIM a admis înregistrarea mărcii și a constatat îndeplinirea de către marcă a tuturor condițiilor prevăzute în legislație. Astfel, s-a decis înscrierea mărcii în Registrul Național al Mărcilor. Referitor la activul necorporal palmaresul echipei, noi am înaintat adrese pe 6 februarie, 29 martie, 30 mai și 13 septembrie 2017, prin poștă, fax și e-mail, către FRF, în vederea eliberării unui certificat (listă) privind palmaresul echipei FC Politehnica Iași începând cu anul înființării, 1945, și până la data desființării, din 2010, atât de la jucători profesioniști, cât și de la juniori, însă nu am primit vreun răspuns”, au subliniat reclamanții.

Ce au afirmat reprezentanții FRF

Reprezentanții fostului club Politehnica Iași au mai arătat că, pe 6 februarie 2017, s-au mai adresat și Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) cu aceeași solicitare.

„Răspunsul primit pe e-mail pe 1 martie 2017 de la reprezentantul LPF este în sensul că doar Departament Statistică din cadrul FRF poate comunica aceste informații”, au subliniat reprezentanții clubului de fotbal ieșean aflat în faliment.

La rândul lor, cei de la FRF au formulat o întâmpinare la dosar și au solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

„Noțiunea de «palmares» nu este definită de nicio normă legală, după cum nu există nicio prevedere legală care să impună FRF obligația de a înregistra sau de a avea în evidență palmaresul unei echipe de fotbal. Nu există nicio dovadă cu privire la existența acestei noțiuni, «palmares», în patrimoniul societății aflate în faliment. De asemenea, trebuie observat că societatea falimentară are date de identificare, iar solicitarea efectuată vizează un așa-zis «palmares» începând cu anul 1945 și până în anul 2010.

Este evident, deci, că societatea falimentară nici măcar nu era în ființă pentru mare parte din perioada pentru care se solicită ca FRF să certifice existența unor rezultate sportive despre care se susține că ar fi în patrimoniul reclamantei. Nu există în sarcina FRF obligația legală de a deține o evidență a palmaresului unei structuri sportive. Evidența structurilor sportive trebuie ținută de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), iar tot în sarcina acestui for revine și organizarea și gestionarea Registrului Sportiv în care sunt menționate / înregistrate toate structurile sportive din România ce dețin Certificat de Identitate Sportivă”, au spus cei de la FRF.

Aceștia au adăugat că un club participă în competițiile fotbalistice naționale și nu are calitatea de membru afiliat al FRF.

Un faliment amânat mereu, până la „Sfântu’ Așteaptă”!

Pe de altă parte, procesul de faliment al fostului club de fotbal Politehnica Iași merge din amânare, în amânare, de aproximativ un deceniu. Procesul a început pe 4 mai 2011. Numai că, până acum, Tribunalul Iași a tot amânat cauza. De altfel, următorul termen al dosarului privind procedura insolvenței a fost stabilit pentru data de 22 aprilie 2021.

Amintim că, în urmă cu aproximativ 10 ani, atacantul Ionuț Bâlbă a dat în judecată clubul de fotbal Politehnica Iași, solicitând declararea insolvenței grupării ieșene și achitarea datoriilor pe care aceasta le avea față de jucător, plus penalități și daune. Avocatul jucătorului a precizat atunci că a încercat o împăcare amiabilă cu oficialii grupării ieșene, însă acest lucru nu a fost posibil. În ceea ce privește soarta actualului club de fotbal din Copou, și soarta acestuia este incertă, după ce, ieri, într-o ședință de Consiliu Local, a fost respinsă propunerea de a finanța echipa cu 80.000 de euro.

Adauga un comentariu