Economic Local

Ce se întâmplă cu vacanțele ieșenilor cumpărate în urmă cu jumătate de an? Specialiștii avertizează că se vor lua măsuri drastice

Publicat: 29 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se întâmplă cu vacanțele ieșenilor cumpărate în urmă cu jumătate de an Specialiștii avertizează că se vor lua măsuri drastice

Reprezentanții agențiilor de turism din Iași susțin că majoritatea clienților au reprogramat concediile de teama îmbolnăvirii cu coronavirus

Sute de ieșeni care și-au cumpărat deja pachetele de vacanță pentru concediile din acest an, prin early booking, nu au renunțat la alegerea făcută. Reprezentanții agențiilor de turism din Iași susțin că majoritatea clienților au reprogramat concediile de teama îmbolnăvirii cu coronavirus. Aceștia au cumpărat vacanțele în țări precum Turcia sau Grecia, iar cei care vor primi voucherele de vacanță vor pleca pe litoral și vor putea folosi tichetele online.

„Totul va fi în format electronic”, spune Florin Bărhălescu, managerul unei agenții de turism din Iași.

Turiștii ieșeni vor să plece în Grecia și Turcia

Chiar dacă în toată lumea este pandemie de coronavirus și mulți dintre ieșeni au cumpărat vacanțele în urmă cu jumătate de an pentru a pleca în concediu în străinătate, aceștia trebuie să mai aștepte pentru a afla dacă vor putea pleca în următoarea perioadă. Autoritățile încă nu au decis când vor putea pleca în afara țării.

„Așteptăm un răspuns din partea autorităților, să vedem dacă se pot relua circuitele pe Grecia și Turcia. Grecii au anunțat că încep sezonul turistic, iar noi avem clienți care vor să plece în această țară în concediu. Nu știm nici cum va fi cu vacanțele interne”, spune Mirela Florea, agent de turism din Iași.

Avansurile pentru vacanță nu pot fi returnate

Clienții care vor să petreacă concediile în Turcia sau Grecia vor plăti începând de la 1.000 până la 4.000 de euro pentru vacanțe în hoteluri de lux, pentru două persoane. Specialiștii din domeniu spun că în Grecia au crescut prețurile față de anii trecuți pentru că sunt foarte puține locuri de cazare. Chiar și așa, ieșenii vor să plece în concediu în afara țării.

„Nu renunță la vacanțe pentru că pierd sume destul de mari. Se pot face reprogramări ale concediilor, nu putem să le dăm clienților banii înapoi, pentru că toate avansurile plătite de ei nu mai există fizic, au fost transferate hotelurilor”, spune Diana Dedu, agent de turism.

Turiștii au reprogramat vacanțele

Faptul că majoritatea clienților au ales să aibă încredere în agențiile de turism le oferă reprezentanților acestor firme o speranță că nu vor falimenta.

„Spre Grecia și Turcia sperăm să se poată merge de la jumătatea lunii mai. Sunt discuții în acest sens cu autoritățile pentru reluarea curselor. În momentul în care clienții au cumpărat pe programul de early booking încă din decembrie-ianuarie concediile, acestea se plătesc în rate și pot fi doar reprogramate. Destul de mulți turiști, din fericire, au zis «Țineți banii la dumneavoastră și vom găsi o perioadă potrivită să plecăm în concediu»”, spune Florin Bărhălescu.

Cum se vor proteja clienții?

Reprezentanții agențiilor de turism explică cum se vor proteja turiștii care pleacă în vacanță în această vară, la munte sau pe litoralul românesc.

„Italia și Spania au anunțat deja că nu primesc turiști, iar cei care vor merge în țară vor fi, cel mai probabil, grupuri familiale de 4, 6, 8 persoane, care vor lua o cabană sau o pensiune mică, la munte, unde vor sta o săptămână, 10 zile, dar vor fi nevoiți să respecte toate condițiile impuse de autorități. La mare vor fi curățate toate zonele, lifturile vor fi dezinfectate, în zona unde se lucrează cu documente totul se va desfășura online, toaletele, camerele, totul va fi dezinfectat. Va fi totul ca la spital la nivel de proceduri”, spune Florin Bărhălescu.

Adauga un comentariu