Eveniment-Social

Ce se intampla in acest spital? Personalul care lucreaza la CT rupe tacerea. Multi dintre colegi au murit din aceasta cauza

Publicat: 07 nov. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se intampla in acest spital Personalul care lucreaza la CT rupe tacerea. Multi dintre colegi au murit din aceasta cauza
1
@ Unitatea medicala ieseana se confrunta cu o situatie deosebita @ De la inceputul acestui an, se incearca rezolvarea unei probleme stringente, dar fara niciun rezultat
 
Nimeni nu se inghesuie sa ocupe aceste posturi de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi. Luna viitoare, unitatea medicala va organiza al treilea concurs, de la inceputul anului, pentru 10 posturi de asistenti medicali la radiologie. La examenele anterioare nu s-a inscris nimeni. Numarul asistentilor medicali care aleg aceasta specialitate este mic si acestia prefera sa lucreze in unitati similare private sau in alte tari, unde primesc un salariu foarte bun. Asistentii de la radiologie nu primesc o leafa mai mare decat colegii din alte specialitati si acesta este unul dintre motivele principale care ii descurajeaza sa lucreze intr-un astfel de mediu. Acestia se expun unui risc de imbolnavire mult mai mare, deoarece lucreaza intr-un spatiu cu radiatii.

„Ori ce s-ar spune, aceste radiatii ne afecteaza sanatatea de-a lungul anilor. Noi lucram in acest mediul zi de zi. Suntem expusi zilnic, 6 ore, si riscul de a face diferite boli grave, cum ar fi cancerul, este imens. Foarte putini dintre colegii mei ajung la pensie. Cei mai multi mor inainte de a apuca sa se bucure de pensie. Stiu 3 colegi care sunt la pensie, ceilalti Dumnezeu sa-i ierte. La salariile noastre, nu se merita sa-ti risti sanatatea”, a declarat unul dintre asistentii radiologi. 
 

Risc de imbolnavire foarte mare
 
Lipsa de personal la Serviciul de radiologie din cadrul Spitalului Prof. Dr. Nicolae Oblu face ca personalul angajat sa fie suprasolicitat. „La radiologie, programul de lucru este diferit fata de celelalte specialitati. Un asistent medical lucreaza cate 6 ore si ca sa acoperi pogramul de 24 ore este nevoie de 4 asistenti medicali si inca unul care asigura liberul. Salariile nu sunt motivante. Asistentii care isi desfatoara activitatea la Computer Tomograf si angiograf primesc un spor de 25%, iar cei care lucreaza la aparatul de radiologie au un spor de 15 la suta. La concursurile organizate pana acum nu s-a prezentat niciun asistent medical. Speram ca la urmatorul concurs sa se inscrie cineva. Daca nici de aceasta data nu se prezinta nimeni, vom angaja asistenti medicali generalisti care sa faca un curs de 6 luni pentru schimbarea specialitatii. Este un mediu cu radiatii si nu oricine doreste sa lucreze aici”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.  
 
O greseala a guvernantilor i-a ars la buzunar pe angajatii de la oncologie
 
O situatie tensionata este si la Institutul Regional de Oncologie din Iasi. Personalul care lucreaza in Laboratorul de radioterapie primeste spor de oncologie de 25%, in timp ce colegii din sectia de radioterapie, celelalte sectii si compartimente au un spor de 50%. Desi ministrul Sanatatii, Vlad Voiculesc, a recunoscut ca este o greseala, problema ar putea fi rezolvata anul viitor.

„Nu toti angajatii din serviciile de oncologie beneficiaza de majorarea sporului de la 25 la 50%. Dupa doua luni de discutii, dezbateri, a fost inclus si personalul de la compartimentul internari de zi, unde se fac tratamentele de chimioterapie. Nu s-a aplicat aceasta majorare si pentru salariatii de la Laboratorul de radioterapie. Ministrul Sanatatii a recunoscut ca este o greseala si probabil situatia va fi remediata anul viitor. Asa ceva nu este posibil”, a declarat presedintele Sanitas Iasi. 

Adauga un comentariu