Culinar

Ce se poate face din aluat foietaj: Rețete ușor de făcut, ca la mama acasă

Publicat: 25 oct. 2021
pateuri cu branza sarata din aluat foietaj
Pateurile cu branza sarata este un aperitiv foarte usor de facut in casa

La sfârșit de săptămână, mama obișnuia să gătească ceva bun, fie că era dulce sau sărat. Dacă nu avea foarte mult timp la dispoziție, mama obișnuia să facă din aluat de foietaj o plăcintă dulce sau niște pateuri sărate.

La întrebarea ce se poate face din aluat foietaj răspunsul este variat, însă mama avea câteva rețete pe bază de aluat foietaj care îi ieșeau mereu foarte bune.

pateuri cu branza sarata din aluat foietaj

Ce se poate face din aluat foietaj: Pateuri cu brânză sărată

Pentru pateurile cu brânză sărată, mama folsoea  orețetă foarte simplă, ce poate fi folosită d eorice gospodină chiar dacă n uare experiență foarte mare în bucătărie.

Pateurile cu brânză sărată puteau fi servite fie calde, de-abia scoase din cuptor, dar și reci. Acestea pot fi un aperitiv sau gustare.

Umplutura pentru pateurile cu brânză sărată, mama o făcea cremoasă dar fermă, nu sfărămicioasă. Mama punea de obicei un amestec de brânză de vaci bine scursă, telemea și cașcaval ras. Pentru a le omogeniza, mama adăuga și un ou. Pentru o porție de pateuri cu brânză sărată, mama folosea aproximativ 500 g de aluat foietaj.

Într-un castron, mama punea brânza de vaci, telemeaua rasă și cașcavalul ras, adăuga un ou și le amesteca bine.

pateuri cu branza sarata din aluat foietaj

Aluatul foietaj, mama îl împărțea în dreptunghiuri, iar marginile nu le arunca, făcând din ele niște saleuri extraordinare.

Din compoziția de brânză forma niște mici biluțe pe care le așeza pe fiecare dreptunghi, spre unul dintre capete, lăsând o margine de 1,5 cm. Pe urmă, mama mai spărgea un ou și dădea cu pensula pe chenarele interioare ale pateurilor. Oul funcționa ca un adeziv în timpul coacerii, sigiland umplutura în interiorul pateurilor.

Fiecare dreptunghi mama îl plia și presa ușor marginile cu degetele. Pe urmă, punea pateurile în tava pe care punea hârtie de copt, având grijă să lase niște spațiu între ele deoarece acestea creșteau la copt. Le ungea cu ou bătut și le presăra cu mac sau chimen si dădea tava la congelator pentru 5-10 minute.

Înainte de a da pateurile la copt, mama încălzea cuptorul și pe urmă le lăsa la copt aproximativ 30 de minute.

Aluat foietaj cu gem de caise

Din aluat foietaj mama făcea și ceva dulce, iar pateurile cu gem de caise îi ieșeau extraordinare.

Pentru această rețetă foarte simplă, mama folosea 400 gr aluat foietaj și gem de caise făcut în casă. Aluatul, mama îl tăia în în pătrățele cu latura de circa 10 cm și punea câte o linguriță de dulceață pe fiecare pătrățel de aluat.

Pe urmă, îndoia pătrățelele de aluat, presa ușor în două puncte fără să lipeească marginea complet, apoi le punea într-o tavă cu hârtie de copt astfel încât să rămână spațiu între ele. Tava o punea în cuptorul preîncălzit și așteaptă să se rumenească aluatul, aproximativ 10-15 minute.

Această rețetă de aluat foietaj cu germ de caise era foarte ușor de preparat pentru că nu necesita multe ingrediente și era gata în timp scurt. Pateurile cu gem se pot prepara cu diferite tipuri de gem sau dulceață, cele mai populare fiind dulceața de caise și gemul de căpșuni.
Adauga un comentariu