Stiri si curiozitati

Ce se scrie pe crucea mortului. Ce semnifică INRI?

Publicat: 22 feb. 2021
Cruce intr-un cimitir inconjurata de flori
Ce se scrie pe crucea mortului potrivit traditie din Romania

Ritualul de înmormântare implică o serie de lucruri ce trebuiesc știute precum, ce se scrie pe crucea mortului, ce se scrie pe coroane sau pe panglica coroanelor. În tradițiile românești regăsim de asemenea semnificații pentru ce înseamnă când mortul zâmbeşte sau cazurile în care visezi că mortul învie.

În tradițiile și obiceiurile practicate de români, toate aceste lucruri au o însemnătate aparte.

Ce se scrie pe cruce

Pe crucea mortului nu este scrisa întotdeauna o frază standard. Cu toate acestea regăsim două sau trei elemente comune pe toate crucile din cimitir. Mai concret, pe fiecare piatră funerară sau cruce o să regăsim numele și prenumele persoanei decedate, anul nașterii și al morții dar și mențiunea INRI.

Potrivit DEX-ului (Dicționarului Explicativ al Limbii Române), I.N.R.I înseamnă „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”. Această prescurtare a fost pentru prima data întâlnită pe crucea lui Iisus, la ordinul lui Pilat din Pont, ca și justificare a condamnării Mântuitorului la crucificare.

O situație mai diferită se regăsește în “Cimitirul Vesel” de la Săpânța. Locus este faimos pentru crucile viu colorate, picturile naive și mesajele amuzante de pe cruci.

Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe cealaltă — o descriere a motivului morții. Majoritatea crucilor sunt scrise cu greșeli de ortografie și variante arhaice de scriere. Începând cu anul 2009, cimitirul este obiectivul festivalului anual „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” si este un adevarat punct de atractie pentru turistii din Romania si strainatate.

Ce se scrie pe coroane

Atunci când se merge la o înmormântare sau la un priveghi, de obicei, se duce o coroană de flori. Prin acest gest, oamenii își arată respectul față de persoană decedată. Tipul coroanelor pot diferi ca aranjament floral și pot fi realizate din flori din plastic sau naturale.

La fel de important ca și aranjamentul este și mesajul trecut pe panglica coroanei de flori. Acesta este ales în funcție de relația pe care ați avut-o cu persoana decedată și de sentimentele pe care doriți să le transmiteți. Pe coroane este mereu scris un mesaj succint precum, Ramai mereu în amintirea noastră!, Nu te vom uita niciodată! , Sincere condoleanțe! sau Dumnezeu să îl ierte! / Dumnezeu să o ierte!

Ce se scrie pe panglica unei coroane

Panglica unei coroane reprezintă un alt element important în conturarea aranjamentului floral. Aceasta poate fi una simpla sau i se pot aplica diferite picturi alături de mesajele de condoleanțe.

Ce mesaje sunt scrise pe crucea mortului, sau pe monumentul funerar, sunt în mare parte regăsite și pe panglica coroanei. Mesajele de pe acestea au rolul de a exprima sentimentele purtate de către rude sau persoanele apropiate defunctului.

În România, tradiția de a-și îngropa apropiații este aleasa de marea majoritate. În anul 2010 au fost înhumate 270.000 de persoane. Anual aproximativ 1000 de persoane sunt incinerate.

Pe finalul anului 2012 Patriarhia Română a anunțat că nu va oferi asistență religioasă enoriașilor care aleg incinerarea în locul înmormântării. Hotărârea Sfântului Sinod Ortodox a actualizat o decizie din anul 1928, prin care credincioșii trebuiau să respecte înhumarea celor adormiți.

Comentarii
  • Cum sa accepte Biserica Incinerarea celui decedat? Dupa acest ritual raman fara obiectul muncii. Intrebare de ce Regele Decebal oficia Arderea pe Rug in apa curgatoare? Au preotii raspuns la aceasta intrebare?

Adauga un comentariu