Prima pagină » Local » Ce spun medicii ieșeni despre al treilea val de COVID-19? Amenințările apar din cauza mutațiilor noi și a renunțării la măsurile de protecție
Ce spun medicii ieșeni despre al treilea val de COVID-19? Amenințările apar din cauza mutațiilor noi și a renunțării la măsurile de protecție

Ce spun medicii ieșeni despre al treilea val de COVID-19? Amenințările apar din cauza mutațiilor noi și a renunțării la măsurile de protecție

03 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Tot mai multe persoane sunt confirmate pozitiv cu coronavirus în județul Iași. Locurile din secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 au rămas însă la același grad de ocupare. Numărul insuficient de persoane vaccinate anti-COVID-19, noile tulpini ale virusului, dar și relaxarea măsurilor de protecție preocupă medicii ieșeni

Un nou val de coronavirus amenință România. În județul Iași, autoritățile spun că, deși sunt mai multe persoane confirmate pozitiv, aceștia nu s-au infectat cu o formă gravă. Medicii ieșeni spun că măsurile de prevenție trebuie să fie atent respectate, riscul răspândirii fiind în continuare o amenințare. Chiar și persoanele vaccinate anti-COVID-19 pot transmite virusul celor din jur dacă nu poartă masca de protecție.

Tot mai multe zone devin roșii din cauza numărului mare de cazuri, în special în aglomerări urbane și centre universitare. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, unitatea medicală cu cele mai multe locuri pentru pacienții COVID-19, a confirmat faptul că există o creștere a numărului de cazuri, noile tulpini apărute fiind mai contagioase. În județul Iași au fost 33.828 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.703 au fost externate. În perioada 1-2 martie 2021 a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 596.

Cazurile din secțiile de Terapie Intensivă nu au crescut în spitalele din județul Iași

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Iași au explicat faptul că, deși numărul de cazuri crește ușor, nu a crescut și gravitatea formelor întâlnite la pacienți. În secțiile de Terapie Intensivă, ieri, 2 martie 2021, în județul Iași erau ocupate 263 de paturi, din care 41 de ATI. Totodată, 91 de persoane au fost confirmate pozitiv cu coronavirus.

„În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor internate în secțiile Covid este în creștere. Înainte cu două săptămâni, numărul de internați era sub 200, iar astăzi (n.r.- 2 martie 2021), spre exemplu, este de 263. Numărul cazurilor aflate în Terapie Intensivă se menține în jurul cifrei de 40 pe zi. Asta înseamnă că deși se înregistrează o tendință de creștere a numărului de cazuri, aceasta nu este proporțională cu gravitatea acestora”, a explicat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

Valul al treilea de coronavirus este din ce în ce mai amenințător

Medicii infecționiști din județul Iași, dar și din țară, sunt din ce în ce mai atenți la numărul de cazuri care a început să crească constant. Faptul că de mai bine de două luni a început campania de vaccinare anti-COVID-19 pare să dea senzația greșită populației că riscul s-a diminuat și că pot renunța la măsurile de protecție.

„În general, în ultimele 10 zile, în zona de Nord-Est a țării, colegii noștri infecționiști ne semnalează un număr mai mare de prezentări din rândul pacienților COVID-19. Numărul acesta mare de prezentări se vede și în cazul celor peste o mie de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă și sigur că și în numărul de decese, care nu ne așteptăm să scadă în următoarea perioadă de timp, rezultând clar după un calcul matematic simplu care arată mortalitatea pacienților infectați cu acest virus din secțiile de Terapie Intensivă.

De ce a crescut numărul de cazuri? Pentru că vaccinarea nu a acoperit un procent suficient din populație care să asigure o protecție sustanțială și probabil că odată cu această campanie de vaccinare mulți au crezut că pot lăsa garda mai jos și probabil că măsurile de precauție nu au mai fost respectate”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist din Iași.

Persoanele vaccinate anti-COVID-19 trebuie să poarte mască de protecție

Medicii recomandă din două motive purtarea măștii de protecție, chiar și de către persoanele care s-au imunizat împotriva coronavirus. În județul Iași, de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și până pe data de 2 martie 2021, au fost efectuate 81.290 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 47.649 au fost vaccinate cu prima doză și 33.641 cu cea de-a doua doză. În total s-au înregistrat 198 de reacții adverse ușoare.

„Și persoanele vaccinate trebuie să poarte mască, aș spune că în acest caz explicațiile se pot da în două direcții. În primul rând, s-a dovedit prin studii că persoanele vaccinate nu mai fac boala, dar pot fi purtătoare, la nivelul căilor respiratorii superioare, ale acestui virus și atunci pot fi transmițători, iar pe de altă parte, literatura de specialitate reliefează posibila existență în diverse zone ale globului de noi tulpini apărute prin mutații la nivelul tulpinii-mamă, care pot face și surpriza de a fi rezistente la acest vaccin”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`