Actualitate

Ce spune dr. Alexandru Rafila despre varianta Omicron: „Noi cunoaștem doar faptul că se transmite foarte repede”

Publicat: 29 nov. 2021
Alexandru Rafila în halat alb și cu stetoscop la gât
Alexandru Rafila a declarat faptul că în următoarele săptămâni se va afla cât de eficient va fi vaccinul împotriva Omicron

Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre noua variantă africană pe carespecialiștii au descoperit-o recent, numită varianta Omicron. Acesta a declarat faptul că momentan tot ce se știe despre aceasta este faptul că se transmite foarte repede.

Tot acesta a mai adăugat faptul că prin carantinarea celor care se întorc din zonele roșii nu este o măsură isterică ci de prevenție.

Alexandru Rafila, despre Omicron

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila declarat duminică, 28 noiembrie 2021, faptul că chiar dacă momentan simptomele variantei Omicron se arată acum ușoare, adevărata față a bolii se va vedea abia în câteva săptămâni. În momentul de față, tot ce se cunoaște despre aceatsa este că se transmite foarte repede.

„Oboseala extremă nu este un simptom foarte ușor. Varianta a fost identificată pe 24 noiembrie, deci de foarte puțin timp. (…) Noi vorbim despre o variantă de preocupare, care este importantă din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome diferite față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează. Din cele trei noi cunoaștem doar una, faptul că se transmite foarte repede.

Atât cunoaștem. Mai mult nu cunoaștem și o să aflăm peste două, trei săptămâni dacă anticorpii pe care îi avem după vaccinare sau după boală sunt sau nu sunt neutralizați față de această variantă și când o să fie un număr suficient de cazuri, pentru că vorbim despre vreo 200 de cazuri, o să putem să avem un răspuns. Eu înțeleg și are dreptate dintr-un punct de vedere dna doctor”, a declarat acesta.

Ministrul Sănătății spune că măsurile impuse privind Omicron au fost recomandate de experți

Privind felul în care au reacționat autoritățile din România în momentul în care s-a aflat de varianta Omicron, Alexandru Rafila a mai adăugat că măsurile adoptate nu au fost isterice, ci rapide, luate după recomandarea Centrul European de Control al Bolilor.

„În general, cu cât avansează în timp o tulpină virală de multe ori scade patogenitatea. Asta ar fi vestea bună, dar nu putem pleca de la această premisă și să lăsăm garda jos. Noi nu am acționat isteric, am reacționat rapid, așa cum ne-a recomandat Centrul European de Control al Bolilor. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost carantinarea pasagerilor care vin din Africa”, a mai adăugat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila la Antena 3.

 Ce spune OMS despre varianta Omicron

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat privind varianta Omicron faptul că,  aceasta este o tulpină mutantă puternică. Conform profesorului Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a declarat depsre acesta că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este mai diferită decât celelalte tulpine care au apărut până în acest moment privind noul coronavirus.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a declarat acesta.

Vineri, 26 noiembrie 2021, autoritățile din România au decis instaurarea carantinei pentru toate persoanele care vin din zone roșii, mai exact zone unde tulpina africană a fost confirmată.
Adauga un comentariu