Actualitate

Ce spune Ingrid Mocanu despre achitarea torţionarilor: Mare prăpăd, mare!

Publicat: 21 oct. 2019

Avocata Ingrid Mocanu reacționează după ce magistrații Curții de Apel Bucureşti (CAB) i-au achitat pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, judecaţi pentru crime împotriva umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, schimbându-le și încadrarea în tratamente neomenoase. Ea spune că nu poate pica în capcana întinsă de „propagandă securustoidă”, care susține că instanța a achitat greșit niște „torționari”. În primul rând, susține Mocanu, nu sunt „torționari” decât după o soluție definitivă a instanței, iar, în al doilea rând, dacă judecătorul a achitat „înseamnă că a existat ceva atât de grav încât nu a putut condamna: nu a avut probe sau fapte”.

„Mare prăpăd, mare! Instanţa i-a achitat pe „torționarii” lui Gheorghe Ursu. Se știe că respectul meu cel mai profund, admirația mea până la adulaţie o îndrept clipa de clipă spre martirii acestui neam greu încercat: deținuții politici ai comunismului și eroii Revoluției. Gheorghe Ursu este unul din eroii mei.

Cu toate acestea, nu pot să cad în capcana întinsă de propagandă securustoida: instanta a achitat greșit niște „torționari”. În primul rând, nu sunt „torționari” decât după o soluție definitivă a instanţei. În al doilea rând, dacă judecătorul a achitat înseamnă că a existat ceva atât de grav încât nu a putut condamna: nu a avut probe sau fapte.
Trebuie să începem să înțelegem că într-un stat de drept nimeni, dar nimeni, „torționar”,, terorist”, ori „criminal în serie” nu poate fi catalogat ca atare fără ca judecători independenți, investiți cu cauzele lor, nu vor spune definitiv că pot fi catalogați ca atare. Și ca procesul echitabil presupune că judecătorul să condamne doar în baza probelor din dosar, dincolo de prejudecăți, doleanțe sociale, speranțe publice ori manipulări… Fie că judecă hoți de buzunare, corupți ori „torționari”.
Respect pentru judecătorul care a dispus achitarea, dacă nu a avut probe, fiind conștient că va da naştere unui tzunami de critici din toate părțile!”, scrie Mocanu pe Facebook.loading...

Adauga un comentariu