Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că „problema de fond în ceea ce privește sistemul de educație din România este să le dăm tinerilor deprinderi profesionale pentru meseriile viitorului, care sunt deja astăzi aici”.
„Eu sunt foarte, foarte preocupat de locurile de muncă pentru tinerii noștri în anii care vin, pentru că meseriile trecutului sunt ușor, ușor, dacă nu înlocuite, modificate de aceste noi tehnologii și avem nevoie să investim în educația acestor tineri.
Conduc inovarea și tehnologia la NATO și văd în fiecare secundă cum noile tehnologii ne schimbă modul de viață.
Viitorul îți poate furniza multe neprevăzute. O singură certitudine există în istoria umanității: țările care au avut o educație bună au supraviețuit. Țările care au avut educație bună, au prosperat. Țările care au avut o educație bună, au avut și securitatea națională de calitate”, a spus Mircea Geoană.
El a subliniat că „există o transformare a modului în care meseriile, educația, profesiunile, societatea sunt impactate de noile tehnologii, cum n-am avut niciodată în istoria umanității.”
În legătură cu greva profesorilor, Mircea Geoană și-a exprimat speranța ca problema „să fie rezolvată cât mai rapid, prin dialog și printr-o atitudine constructivă, deoarece copiii trebuie să își dea examenele”.
„Eu sper din inimă să fie găsite resursele politice, de negociere și financiare pentru a putea să se depășească aceste momente. Nu este o problemă legată de salarii, pentru că s-a făcut un efort și pentru medici acum câțiva ani de zile. Probabil la un moment dat se vor găsi resurse pentru mai multe elemente care să încurajeze profesia nobilă de dascăl”, a adăugat Mircea Geoană.
Greva în educație continuă
Guvernul le-a făcut vineri o nouă ofertă profesorilor, în încercarea de a opri greva declanșată în 22 mai, a declarat pentru HotNews.ro preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Marius Nistor.
Discuțiile de la guvern dintre liderii celor trei federații din educație și reprezentanții Guvernului au durat aproximativ două ore și jumătate, în timp ce aproximativ 10.000 de profesori au protestat în fața Palatului Victoria, plecând apoi în marș până la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat pentru HotNews.ro că ultima ofertă a guvernului a fost ca prima tranșă din creșterea salarială pe noua grilă, care ar urma să fie acordată din 1 ianuarie 2024, să fie de 45%, față de 40% cât li se oferise până acum.
De asemenea, Guvernul a propus acordarea unei sume anuale de 1.500 de lei, în luna octombrie, banii fiind din fonduri europene. Suma anuală ar urma să fie acordată până în 2027.
„Nu avem un răspuns pentru guvern, deocamdată. Răspunsul îl vor da colegii noștri, cei care au declanșat și greva”, a declarat Nistor, spunând că „în niciun caz astăzi” nu va fi luată o decizie.
Aproximativ 10.000 de angajați din învățământ, aflați în cea de a douăsprezecea zi de grevă, au protestat din nou, vineri, în fața Guvernului, de unde au plecat în marș spre Palatul Cotroceni.
Mitingul are loc la o zi după ce Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.
Sindicatele cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativ, și nu într-un document fără valoare juridică, spunând că numai astfel greva va fi oprită.