Actualitate

Ce spune „Părintele Polidinului“ din Iași, despre COVID-19: „Lumea va trebui să se obișnuiască cu noi reguli de coabitare!“

Publicat: 12 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune Părintele Polidinului din Iași despre COVID-19 Lumea va trebui să se obișnuiască cu noi reguli de coabitare

Sylvia Hoișie, părintele Polidinului, după două luni de stat în casă din cauza pandemiei de coronavirus, face o comparație cu perioada anilor de studenție, cu munca în laborator și vorbește despre cum va fi lumea după COVID-19.

„În anul IV am fost și internă în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, chiar în perioada unei epidemii de tifos exantematic. Am lucrat în timpul unei epidemii de febră tifoidă, de poliomielită. Toate astea le-am trăit ca medic.

Nu existau mijloace de protecție ca acum. Condițiile de spital de atunci erau complet inferioare celor de acum. Dar am făcut față. Eram 4 interni și 4 medici. Iar eu făceam singură de gardă noaptea. Doar dacă aveam un caz foarte complicat chemam medicul.

Nu m-am temut că mă voi îmbolnăvi. Ne-am obișnuit și lucram cu multă plăcere, fiindcă am învățat foarte multe.

Făceam gărzi la trei zile și fugeam literalmente de la un salon la altul, fiindcă noi, internii, făceam injecțiile. Și nici măcar nu aveam seringi de unică folosință, ci unele pe care nici nu reușeam să le fierbem, doar le treceam prin alcool.

Am salvat mulți oameni, deși vaccinuri nu erau așa de multe ca mai târziu și nu existau antibiotice. Dar am reușit, fiindcă am avut și niște medici extraordinari“, spune Sylvia Hoișia.

Medicul face o comparație între cercetările făcute în trecut și cele de acum pentru descoperirea vaccinului COVID-19.

„Noi am făcut experimente pe animale, care au fost satisfăcătoare, iar în ultimă instanță noi înșine am servit ca voluntari pentru experimentele pe oameni: un număr anumit de zile ne-am injectat câte doi mililitri de produs fiecare.

Acum, nu cred că laboratoarele în care sute de cercetători se luptă să găsească un vaccin sau un tratament împotriva coronavirusului mai seamănă cu cele din anii 60-70. S-au făcut investiții uriașe, căci nici „adversarul“, Covid-19, nu seamănă deloc cu cei cunoscuți de omenire înaintea lui“, precizează Hoișia.

Părintele Polidinului vorbește despre măsurile de protecție pe care și le-a luat acum, dar și despre lumea de după COVID-19.

„Am învățat să fiu și mai singură decât înainte. Mă feresc cât pot de riscul îmbolnăvirii, văd mult mai puțină lume, nu ies deloc din casă, comunic în primul rând pe internet și la telefon. Și mă spăl mereu și mereu pe mâini. Perspectiva: sper că va fi mai bine nu peste un an, ci peste câteva luni.

Lumea va trebui să se obișnuiască cu noi reguli de coabitare a oamenilor, care, mai ales la început, vor părea greu de respectat, dar vor trebui să fie respectate riguros. Vor trebui sacrificate, mai ales de către tineri, multe deprinderi și plăceri cotidiene: spectacole, meciuri, sport. Viața în orașe, în blocurile de locuințe, în magazine va trebui altfel organizată. Iar oamenii vor înțelege, în fine, că a te vaccina este benefic – mai ales acum, când perspectiva unui vaccin anti-Covid este încă atât de îndepărtată“, spune Hoișia.

Adauga un comentariu