National

Ce spune Raed Arafat despre declanşarea stării de urgenţă

Publicat: 15 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce spune Raed Arafat despre declanşarea stării de urgenţă

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că decretarea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis nu ar trebui să fie motiv de panică pentru români.

”Cum ajunge virusul? Aşa cum ajunge în toată lumea, nu poţi să faci o închidere ermetică în sensul în care să spui că eu pot să rămân singură ţară din lume în care nu va fi. Dacă ne uităm, se răspândeşte pe oră ce trece aproape în toate ţările de pe mapamond. Singurul lucru pe care putem să îl facem este să limităm răspândirea, să o întârziem. Cel mai important este să încercăm să evităm să se ajungă la o răspândire în interiorul comunităţii. Până acum, cazurile noastre sunt corelate cu cazuri de import, venite din afară. Să nu ajungem ca cei care sunt în interiorul ţării să înceapă să se transmită între ei boala respectivă şi să ajungem la fenomenul care este acum în Italia sau cum se răspândeşte în alte ţări.

Dar asta nu este evitabil sută la sută. Şi aici putem să ajungem, dar pentru fiecare fază exista măsuri care se iau,n exista măsuri de combatere, de limitare, până va apărea, la un moment dat, vaccinul, pentru că până la urmă vorbim de un virus care este foarte asemănător cu virusul gripei.

Măsurile care se iau pot să se schimbe după consultarea specialiştilor, epidemiologilor s.a.m.d. Cei care vin din zonele care sunt închise în ţările lor trebuie să intre în carantină, cei care vin din zonele afectate dar care sunt deschise intra în izolare la domiciliu. Dacă cineva nu vrea ca toată familia să intre în izolare, atunci poate să ceară să fie la un centru de carantină singur, fără să aibă contact deloc cu familia.

Dacă a venit dintr-o zonă care este afectată, atunci el va anunţa prin 112 că vine dintr-o zonă afectată şi că are febră sau are simptome. Şi atunci medicii sau personalul care evaluează situaţia îl îndrumă dacă merge la spitalul de boli infecţioase, la UPU, depinde ce are acolo. Dacă vine cu ambulanţa, îl vede şi recoltează acolo…important este dacă este o suspiciune. De regulă, se recoltează, se trimit analizele la unul dintre centrele care face analizele pe coronavirus. E Balş, e Timişoara, Iaşi şi Cluj. Şi dacă este pozitiv, este preluat şi dus la spitalul dintre cele cinci centre.

Majoritatea cazurilor trec prin forma uşoară. Vârstă care este foarte afectată începe să fie peste 65, 70 de ani. De acolo efectele sunt mai mari şi este din cauza comorbiditatilor, adică pacienţii mai au şi alte boli. Dar majoritatea care suferă de această infecţie trec prin ea şi se vindecă fără să aibă un impact major.

Măsuri pot fi luate din punct de vedere preventiv, dar asta o să le transmită autorităţile la momentul potrivit. Oamenii ce trebuie să facă este igienă, spălatul pe mâini foarte des, dezinfecţia mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, evitarea contactului cu persoanele care sunt răcite, persoanele răcite să nu meargă la lucru, să ceară voie să lucreze de acasă sau să rămână acasă şi să îşi ia concediu. Toate aceste modalităţi pot să reducă expunerea şi impactul. Altceva nu au ce safaca la acest moment oamenii. Şi mai ales, fără panică. Şi, bineînţeles, limitarea călătoriilor în zonele care sunt cunoscute ca fiind zone afectate. Asta poate să ajute să nu se infecteze sau să vină cu infecţia în ţara când vin înapoi.

Orice decizie pe care o iei, e pe baza unor informaţii, unor analize. Iei deciziile pe care le consideri foarte bune pentru momentul respectiv, le modifici pe parcurs, le adaptezi situaţiei.

Multă lume întreabă de ce nu închideţi graniţele. Am trecut de faza de a închide graniţele total, este aproape imposibil, dacă nu imposibil. Dacă cineva poate să ia decizia ca noi ne închidem graniţele, nu ştiu ce înseamnă acest lucru din mai multe puncte de vedere. Adică, în Europa să spui că închid graniţele, este imposibil să spui. Că pui controale sanitare la graniţe, asta este altceva, că poţi să verifici oamenii care vin, să nu îţi între pacienţi care sunt deja bolnavi” spune Raed Arafat

Adauga un comentariu