Actualitate

Ce spune Rusia despre statutul de candidat al Republicii Moldova și al Ucrainei la Uniunea Europeană

Publicat: 24 iun. 2022
steagul Rep. Moldova, Ucrainei si a Uniunii Europene in contextul in care Rusia a vorbit despre aderarea celor doua tari
Rusia pare că nu are o reacție dură la adresa Uniunii Europene

Oficialii din Rusia au o primă reacție la faptul că Republica Moldova și Ucraina au cale liberă spre Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a afirmat că totul este o problemă internă a Uniunii Europene.

Vă aducem aminte faptul că joi seara, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat la aderare în Uniunea Europeană.

Rusia, reacție după acordarea statutul de candidat al Republicii Moldova și al Ucrainei la Uniunea Europeană

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat faptul că Rusia nu se bagă în treburile interne ale UE. Întrebat despre ce părere are despre statutul de candidat al Republicii Moldova și al Ucrainei, Dmitri Peskov a explicat faptul că ” este o afacere internă europeană” și că este ”important ca toate aceste procese să nu creeze mai multe problemei Rusiei în relațiile acestor țări cu Rusia”.

În continuarea declarațiilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că Rusia speră că decizia prezentată mai sus să nu ducă la o deteriorare a relațiilor Rusiei cu autoritățile de la Bruxelles. Ulterior a recunoscut faptul că acest lucru ar fi foarte dificil mai ales că în prezent relațiile dintre cele două părti sunt la cel mai scăzut nivel. Oficialul a mai transmis faptul că pare că Rep. Moldova dorește să devină mai europeană decât europenii. Acesta a punctat și că Turcia are statutul de țară candidată la Uniunea Europeană de circa 25 de ani şi nu a reuşit să avanseze mai mult, dar a devenit o tară suverană şi independentă.

El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Republica Moldova și Ucraina, candidați la integrarea în Uniunea Europeană

Toate țările membre ale Uniunii Europene au decis să le ofere statutul de țară candidat Republicii Moldova și Ucrainei. A fost o decizie istorică în contextul în care Ucraina este puternic afectată de conflictul cu Rusia. Din aceste considerente, Maia Sandu, președintele Rep. Moldova a avut o intervenție pentru a mulțumi pentru decizia luată:

„Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la UE. Este un obiectiv spre care am mers mulţi ani şi a fost susţinut de toată lumea. Statele UE şi-au confirmat dorinţa de a sprijină Moldova pentru a ne alătura familiei UE. Suntem recunoscători pentru decizie. Am lucrat ani la rând pentru a ajunge aici. La alegerile parlamentare din 2019 am promis oamenilor că vom depune cererea până în 2023, iată că am depus cererea, dar am obţinut şi statutul de ţară candidata”, a transmis Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.â

De altfel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis la rându-i un mesaj de mulțumire pentru România:

Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale. (…) Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment (…)

Vom vedea dacă Rusia va acţiona în vreun fel după ce Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de state candidate ale Uniunii Europene.
Adauga un comentariu