Iranul dispune de capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are nicio intenţie să facă acest lucru, a susţinut luni şeful agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, citat de agenţia de presă Fars, transmite Reuters.
Eslami a reiterat comentariile făcute în luna iulie de Kamal Kharrazi, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Afirmaţiile lui Kharrazi sugerau că Teheranul ar putea fi interesat să se doteze cu arme nucleare, lucru negat în mod constant de Iran în trecut.
”Aşa cum a menţionat dl. Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un asemenea program nu se află pe agendă”, a spus Mohammad Eslami.
Iranul deja produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste plafonul de 3,67% stabilit în acordul internaţional încheiat în 2015 de Teheran şi marile puteri. În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul respectiv.
Documentul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte, este o înţelegere politică, nu un tratat cu obligativitate juridică. El prevede ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică.
Pentru producerea unei bombe de acest fel este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%.
Israel şi Arabia Saudită se pregătesc pentru războiul cu Iran. Conflictul ar putea fi declanşat după 2027
Iranul vrea „ştergerea Israelului de pe hartă” din 2006, şi din anul 2000 a început programul pentru îmbogăţirea uraniului.
George W. Bush jr. luase în considerare bombardarea instalaţiilor nucleare din Iran în timpul celui de-al doilea mandat al său, dar riscul izbucnirii unei conflagraţii în Orientul Mijlociu era crescut.
Israel se teme că Iranul l-ar putea ataca cu arme nucleare.
Israelul, pe cont propriu, nu are şanse de victorie într-un război convenţional cu Iranul.
SUA ar putea pierde în mod tragic războiul cu Iranul pe plan naval după simularea militară din 2002 coordonată de generalul retras Paul Van Riper, iar pierderile ar putea fi semnificative – un portavion, 10 crucişătoare şi 20.000 militari.
Pe 20 mai 2017, Donald Trump a încheiat un acord cu regele Salman prin care Arabia Saudită achiziţionează armament american în valoare de 400 miliarde de dolari până în 2027.
În 2027, Iranul ar putea intra în faliment din cauza sancţiunilor. Ţara e sancţionată constant de SUA şi de alte state occidentale din noiembrie 1979.
Israelul se pregăteşte intens de câţiva ani ca să conducă operaţiuni pentru denuclearizarea Iranului şi sunt informaţii că ar fi condus atacuri secrete împotriva instalaţiilor nucleare şi ar fi coordonat asasinarea unor savanţi iranieni care au contribuit la îmbogăţirea uraniului.