National

Ce spune un medic despre măsurarea temperaturii din supermarketuri

Publicat: 26 mai 2020

Indiferent de opinia nefundamentată juridic potrivit căreia termoscanarea este ilegală, până la acest moment nu există nicio legislație care să o interzică, însă trebuie utilizată în acord cu legislația, cu respectarea GDPR și a tuturor drepturilor omului. Numită de unii ”abuzul temperaturii”, în defavoarea femeilor aflate la ovulație, dar și a gravidelor, la care se adaugă și anotimpul călduros, măsura luată de autorități împotriva răspândirii COVID-19 pe timpul stării de alertă este o enigmă pentru mulți români. Noile detalii pe această temă, venite din partea medicilor.

Măsurarea temperaturii la intrare în magazine și instituții, considerată de medici inutilă
Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoasa, a declarat că valorile înregistrate cu termometrele folosite la intrarea în supermarketuri sunt numai orientative, având o valoare de prognostic în anumite limite, precizând că nu sunt de luat în calcul.

„Aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, în sensul că valoarile de temperatură pot fluctua de la persoană la persoană. Inclusiv dacă termometrul este bine calibrat şi dacă este sau nu lipit de frunte poate face diferenţa.

Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria că trebuie poziţionate la un centimetru de calota craniană, pe altele scrie că direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metoda de măsurare, dacă este făcută cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat în ureche, cu cel de pus pe frunte.

De asta, în funcţie de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudenţă. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a declarat medicul pentru News.ro.

În România, măsura luării temperaturii a fost introdusă în mod obligatoriu prin Hotărârea nr. 24/14.05.2020 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Potrivit Hotărârii nr. 24/14.05.2020, în situațiile unde munca de la domiciliu nu este posibilă, organizațiile (publice sau private) vor asigura triajul epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului.
Constituționalitatea acestei măsuri ridică semne de întrebare având în vedere că reglementările prevăd că este obligatorie, dar nu instituie și garanții pentru drepturile omului.

Vasile Arastasoaie, despre luatul temperaturii în supermarketuri şi impunerea acestor practici
Într-o intervenţie televizată la BZI LIVE, reputatul profesor a făcut o declaraţie concisă legată de oamenii care au hotărât ca luarea temperaturii în supermarket ar fi o idee bună. Acesta i-a criticat pe iniţiatori pe care îi considera persoane care au uitat de lucrurile învăţate la facultatea de medicină.

”Este o prostie luatul temperaturii. Medicii infecţionişti şi epidemiologi din Vamă, care trebuiau să construasca culoare, i-au trimis în Vămi să ia temperatura. Tu iei aceşti oameni care au treabă şi îi pui să o facă un asistent medical. Gândiţi-vă, 90% dintre persoane sunt asimptomatici. Cel care este bolnav, nu se duce la supermarket să îşi cumpere mâncare. E o posibilitate atât de mică. Dacă ai temperatura, nu te primeşte în market. Cei care au făcut această chestie au uitat de medicină. Să pui bariera 37.3, la o temperatură tegumentala este o prostie. Vă garantez că dacă staţi în maşină fără aer condiţionat şi coboară, dacă nu se plimba 10-15 minute, dacă se duce direct, va avea 37.5. ” declară Medicul Vasile Astărăstoase pentru BZI LIVE.

Adauga un comentariu