Actualitate

Ce variante ia în calcul Klaus Iohannis pentru funcția de premier. Vice-președintele PNL, Rareș Bogdan: „Alegerea noastră este Florin Cîţu” – SURSE

Publicat: 04 oct. 2021
Kluas Iohannis la masă semnând un documente într-o cameră cu steaguri
Guvernul Cîțu ar putea pica mâine, 5 octombrie, cu 50 de voturi în plus față de limită impusă

În contextul moțiunii de cenzură pentru Guvernul Cîțu ce va fi votată mâine, 5 octombrie 2021, Klaus Iohannis ia în calcul varianta premierilor de sacrificiu, conform unor surse din interiorul PNL. Pe lista premierilor de sacrificiu apar două nume, Lucian Bode, Ministrul de Interne și Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Astfel că, unul din premierii ales de Iohannis va rămâne în funcția de premier până în momentul votului de învestire din Parlament, când se va retarge. În acest del, președintele României poate veni din nou cu numele lui Florin Cîțu ca propunere de premier.

Variantele pe care Iohannis le ia în considerare pentru funcția de premier

Mâine, 5 octombrie 2021, partidele se vor aduna pentru a se decide soarta Guvernului Cîțu. În acest context, Klaus Iohannis este precaut și ia în considerare faptul că Florin Cîțu nu va mai fi premier după ziua de mâine. Astfel că, acesta ar putea apela la strategia premier de sacrificiu.

Pe lista președintelui României, Klaus Iohannis se regăsesc două nume, Lucian Bode, Ministrul de Interne și Nicolae Ciucă.

În conformitate cu decizia dată de Curtea Constituțională din anul 2020, care specifică faptul că, un premier ce a fost demis prin moțiunea de cenzură să fie propus din nou de către președinte este interzisă. În mod concret, după ce în ianuarie 2020, când Orban a fost demis din funcția de premier iar Guvernul a picat prin moțiunea de cenzură, CCR a spus că Iohannis nu poate să-l desemneze din nou pe Ludovic Orban.

Cîțu a fost premier de sacrificiu pentru Ludovic Orban în anul 2020

În momentul în care Guvernul Orban a picat, Klaus Iohannis știind ce spune decizia CCR, președintele l-a propus pe Florin Cîțu, care era atunci Ministrul Finanțelor. Cîțu și -a depus mandatul cu doar 15 minute înainte ca Parlamentul să-i ofere votul de încredere, unde majoritar era PSD.

În contextul pandemiei cu noul coronavirus care abia izbucnise, social-democrații erau dispuși să-și dea votul pentru guvernul Cîțu. Însă, pentru a ține în continuare parteneriatul cu PNL, Iohannis îl prefera pe Orban care era și președinte al PNL pe acea vreme.

Având în vedere toate acestea, Cîțu s-a retras iar Klaus Iohannis a putut să-l propună din nou pe Orban premier. În toate acestea, actualul premier Florin Cîțu, a fost premier de sacrificiu la vremea aceea, ajungând în acea funcție doar pentru ca prevederile impuse de CCR să fie respectate.

Istoria premierului de sacrificiu se repetă

Mâine, 5 octombrie 2021, se va vota moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Cîțu. Având în vedere calculele actuale, moțiunea de mâine ar putea trece cu 50 de voturi peste limita majorității. În acestă situație, președintele Iohannis, a făcut o listă despre numele pe care le-am putea propune pentru a juca rolul prim-ministrului de sacrificiu, iar Florin Cîțu să ajungă din nou premier.

Variantele luate în calcul sunt Nicolae Ciucă și Ministrul de Interne Lucian Bode. Surse din interiorul PNL, susțin că social-democrații ar putea să-l accepte pe Ciucă ca premier, pe fondul crizei sanitare. Acesta deși este cu numele liberal, totuși el este văzut mai mult ca tehnocrat. Conform strategiei, dacă numele lui trece, acesta va demisiona înainte de votul de încredere al Parlamentului, astfel că Iohannis îl va putea propune din nou Cîțu.

Rareș Bogdan, despre Florin Cîțu și funcția de premier

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a afirmat că președintele Iohannis îl susține în continuare pe Cîțu în funcția de premier chiar și dacă acesta va pica în urma moțiunii de cenzură, desemnându-l tot pe acesta în cele din urmă.

„Cu siguranţă putem merge pe un premier din interiorul cabinetului care sau să demisioneze, sau să nu primească votul de investitură.

Dar alegerea noastră pentru a fi premier pe scurtă, medie şi lungă durată este Florin Cîţu. Noi nu avem o altă opţiune. Oricine speculează alte opţiuni, sunt strict din dorinţa de a face scenarii politice. Nu. Noi mergem pe Florin Cîţu şi pe el îl vom susţine şi cu el vom traversa această perioadă. Veţi vedea”, a declarat Rareş Bogdan.

Amintim faptul că joi, 30 septembrie PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu iar mâine 5 octombrie se va lua votul. În acest context, Marcel Ciolacu a afirmat că membrii PSD care nu vor fi prezenți la vot mâine vor fi dați afară din partid. În timp ce membrii PNL au decis că vor participa la moțiune însă nu vor vota.

Comentarii
  • Nu are ce cauta un militar pe functia de prim ministru. Ce faceti ne puneti sub ordine militare? Asta stiu militarii sa faca; sa dea ordine si sa primeasca ordine. Cum sa ai o viziune economica si de dezvoltare, primind ordine si stand in pozitia de drepti?

  • bai moflea! da’ juristu’ are viziune economica? sau pupincuristu’?? poate ca din cauza delasarii, fiecare face ce vrea…cum ai vrea sa guverneze..”hai te rog frumos”???

Adauga un comentariu