Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de dulceață de gutui. Cum să tai fructele în cubulețe pentru un plus de gust

Cea mai delicioasă rețetă de dulceață de gutui. Cum să tai fructele în cubulețe pentru un plus de gust

12 mart. 2025, 14:50,
Redacția BZI în Culinar

Mai mult ca sigur, dulceața de gutui reprezintă una dintre delicatesele copilăriei. Află în rândurile următoare care este rețeta, dar și de ce este de preferat să tai fructele în cubulețe.

Dulceața de gutui este o delicatesă ce ne amintește de gustul copilăriei și de zilele de toamnă, când aromele fructelor coapte umpleau casa. Cu o textură ușor crocantă și un gust dulce-acrișor, această dulceață este ideală pentru a fi savurată pe pâine prăjită, ca umplutură pentru prăjituri sau ca acompaniament pentru diverse deserturi. Află în rândurile următoare cum se prepară această rețetă și cum să tai fructele în cubulețe pentru un gust surprinzător.

Rețeta de dulceață de gutui cubulețe

Prepararea acestei rețete tradiționale necesită doar câteva ingrediente simple, dar fiecare pas este esențial pentru a obține o dulceață perfectă.

Pentru început, gutuile trebuie spălate bine sub jet de apă rece pentru a îndepărta puful de pe coajă. Odată curate, se decojesc și li se îndepărtează cotorul și semințele. Acestea pot fi tăiate în cubulețe mici sau date pe răzătoarea mare, în funcție de preferințe. Dacă sunt tăiate cubulețe, dulceața va avea o textură mai crocantă, iar dacă sunt rase, aceasta va fi mai fină și mai uniformă. Pentru a preveni oxidarea și închiderea la culoare a fructelor, gutuile trebuie puse într-un bol cu apă și sucul unei lămâi, ceea ce va ajuta și la intensificarea aromei.

Următorul pas constă în prepararea siropului. Într-o oală mare se adaugă apa și zahărul, iar amestecul se pune pe foc, amestecând ocazional până la dizolvarea completă a zahărului. Când siropul începe să fiarbă și se formează bule mari la suprafață, se poate adăuga o păstaie de vanilie tăiată pe lungime sau zahăr vanilat, pentru un plus de aromă. În acest moment, gutuile scurse bine se adaugă în oală, amestecând ușor pentru a se îmbiba în sirop.

Mod de preparare

Dulceața trebuie lăsată să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 45-60 de minute, amestecând din când în când pentru a preveni lipirea fructelor de fundul oalei. Pe măsură ce se fierb, gutuile capătă o nuanță aurie și devin translucide, iar siropul își schimbă consistența, devenind ușor vâscos. Pentru a verifica dacă dulceața este gata, se pot pune câteva picături de sirop pe o farfurie rece. Dacă acestea își păstrează forma și nu se scurg imediat, atunci preparatul este suficient de legat și poate fi luat de pe foc.

Imediat după fierbere, păstaia de vanilie se îndepărtează din oală, iar dulceața fierbinte se toarnă în borcane sterilizate, având grijă să nu rămână bule de aer. Pentru o conservare cât mai îndelungată, borcanele trebuie închise bine cu capace și întoarse cu gura în jos, ceea ce ajută la crearea vidului necesar păstrării aromei și prospețimii pentru o perioadă mai lungă. După ce s-au răcit complet, acestea se depozitează într-un loc răcoros și întunecat, ferit de lumina directă a soarelui.

Această dulceață de gutui, preparată după o rețetă tradițională, este nu doar un deliciu de toamnă, ci și un mod minunat de a păstra aroma și gustul inconfundabil al acestor fructe pentru lunile de iarnă. Fie că este savurată dimineața, pe o felie de pâine prăjită, fie că este folosită în deserturi rafinate, această dulceață rămâne o alegere perfectă pentru iubitorii gusturilor autentice. Fiind o rețetă simplă, aceasta se poate face destul de rapid, atâta timp cât urmăm fiecare pas.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Soluţiile românilor care şi-au programat vacanţe în SUA şi s-au trezit cu amânarea eliminării vizelor
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mare lovitură dată de Bahumțeanca. L-a învins pe Prigoană jr.
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între Realitatea Plus și Gigi Becali. Patronul FCSB cere închiderea postului TV. „Tupeu de cioban!”
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR, EXCLUSIV! Becali a adoptat-o pe fiica patronului de la Realitatea cu toţi cei 5 copii. Declaraţii incendiare!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anca Pandrea susține că l-a văzut pe Iurie Darie la ea în casă: L-am văzut când stăteam la masă și l-am urmărit până în dormitor. S-a uitat atent la mine
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`