Prima pagină » Culinar » Cea mai delicioasă rețetă de pâine de casă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pentru a crea magia

Cea mai delicioasă rețetă de pâine de casă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pentru a crea magia

21 mai 2024, 12:00,
BZI.ro, în Culinar

Probabil că nu există miros mai apetisant, care să-ți amintească mai intens de vremurile copilăriei la țară, decât cel al pâinii de casă tocmai scoasă din cuptor. Este ca un simbol pentru ceea ce numim acasă, adică locul ce ne dă întotdeauna sentimentul de apartenență, siguranță și confort.

Ce ai nevoie pentru rețeta de pâine de casă

Desigur, pe piață găsești o mulțime de sortimente de pâine, pentru toate gusturile și în funcție de nevoile fiecăruia (alergii, interdicții pentru sare, de pildă), dar o pâine făcută în casă înseamnă un control mai bun al ingredientelor pe care le folosești și plăcerea de a reînvia obiceiul pe care bunicii noștri îl aveau.

Pentru a prepara această rețetă de pâine vei avea nevoie de: 10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspătă; 1 kg de faină; 550 ml de apă (50 ml sunt pentru maia, dacă vrei să folosești drojdie proaspătă); 2 lingurițe de sare; 1 linguriță de zahar și 60 ml de ulei.

Mod de preparare

Dacă folosești drojdie proaspătă, va trebui să pregătești mai întâi maiaua: amestecă bine drojdia cu zahărul, apoi adaugă 50 ml apă călduță (nu fierbinte sau rece), o lingură de făină și lasă la dospit un sfert de oră (de fapt, până își dublează volumul).

Pune maiaua peste făină pentru aluat, adăugând treptat apă călduță. Aluatul se frământă de la margini spre interior, ca să poată îngloba aer. Bate aluatul de masă de 10 ori, pentru ca aerul să se împrăștie uniform în aluat. Dacă vezi că aluatul se lipește de mână, mai pune puțină făină și mai frământă-l cinci minute. Lasă-l la dospit într-un lighean.

Când și-a dublat volumul, împarte aluatul în două, mai frământă-l o dată, crestează-l, dacă vrei să-i dai un aspect deosebit, și lasă-l din nou la dospit, timp de cel puțin jumătate de oră. Apoi, pune aluatul în vasele pentru copt și unge-l cu apă sau ou bătut cu apă, pentru o coajă fină și care va căpăta un aspect auriu.

Coace pâinea de casă 10 minute la 160 de grade, după care crește temperatura la 180. După 40 de minute, verifică pâinea cu scobitoarea. Dacă e curată, atunci e gata; dacă aluatul încă se lipește, atunci mai trebuie coaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *