Eveniment-Social

Cea mai importantă veste pentru transportul public. De anul viitor vor circula tramvaie noi în municipiu – FOTO

Publicat: 12 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În municipiul Iași vor circula mijloace noi de transport în comun. Pentru 35 milioane de euro, Iașul va beneficia de 16 tramvaie noi, cu o lungime de 26 metri fiecare. Autoritatea locală a semnat ieri contractul de achiziție cu un furnzior din Turcia. Tramvaiele vor circula pe căile de rulare care au fost sau se află în proces de modernizare.

Ieșenii vor putea circula de anul viitor cu mijloace moderne de transport în comun. Municipalitatea ieșeană a semnat contractul legat de achiziția a 16 tramvaie cu lungimea de 26 metri de la compania turcească Bozankaya Otomotiv. Procedura este derulată cu fonduri europene, valoarea contractului fiind de 35,8 milioane euro.

„Este un moment istoric. De peste 40-45 de ani, în Iași nu au mai fost aduse tramvaie noi. Odată cu apariția primelor tramvaie noi, municipiul Iași va putea să se alinieze în rândul marilor orașe ale Europei. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă nu am fi fost finanțați de Comisia Europeană. A fost o licitație foarte strânsă, la care au participat o fabrică din Polonia și una din Turcia. Noi mai avem experiență în relația cu firmele turcești în ceea ce privește modernizarea parcului de transport public de călători. Firma are origine germană, ulterior mutându-se în Turcia. A furnizat tramvaie pe tot teritoriul Europei și va furniza și la noi”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primul tramvai ar trebui să ajungă cel mai târziu la sfârșitul anului viitor. Turcii au în derulare un contract asemănător și la Timișoara.

Un tramvai costă două milioane euro

Procedura a fost împărțită în trei loturi. Fiecare a fost corespunzător a trei proiecte cu finanțare europeană care privesc și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai. Este vorba despre tronsonul intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului. Un alt tronson este Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță. Un alt tronson este Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii, bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora și Iași – Dancu.
Primul lot vizează achiziția a șapte tramvaie (16.4 milioane euro). Lotul doi vizează achiziția a cinci tramvaie (11 milioane euro). Lotul trei vizează achiziția a patru tramvaie (8.8 milioane euro). Fiecare tramvaie costă în medie 2.2 milioane euro.

Cum arată mijloacele de transport

Cele 16 tramvaie vor avea o lungime minimă de 26 de metri și o capacitate de transport totală de minim 230 de locuri. Scaunele pentru călători vor fi singulare și nu de tip banchetă. Toate mijloacele de transport în comun care vor fi furnizate trebuie să fie formate din module unite între ele prin burdufuri etanșe, să aibă minim trei uși duble de serviciu. Ușile vor fi prevăzute cu sistem de siguranță antistrivire. Totodată, tramvaiele vor fi echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece. Vor mai avea și instalație de evacuare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio-video în interior.

Adauga un comentariu