Prima pagină » Titlurile zilei » Cea mai proastă investiție a Primăriei Iași va fi demolată. Telescaunul de la Ciric montat cu fonduri europene va avea cu totul altă destinație. Ieșenii au plătit 1,5 milioane de euro pentru aberația din pădure – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Cea mai proastă investiție a Primăriei Iași va fi demolată. Telescaunul de la Ciric montat cu fonduri europene va avea cu totul altă destinație. Ieșenii au plătit 1,5 milioane de euro pentru aberația din pădure – GALERIE FOTO (Exclusiv)

19 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Telescaunul de la Ciric, investiție de 1,5 milioane de euro derulată în urmă cu mai mulți ani în Iași, ar putea să fie mutat. Primăria Iași a bătut palma cu o firmă din județul Bihor pentru realizarea unui studiu privind mutarea telescaunului pe pârtia de schi din zona Sărărie. Telescaunul de la Ciric a fost ridicat cu fonduri europene, însă a rămas nefolosit de ani buni

O investiție ratată din municipiul Iași primește o nouă șansă! Primăria Iași a bătut palma cu o firmă din județul Bihor pentru realizarea unui studiu legat de investiția în telescaunul din Pădurea Ciric. Firma Canalpin SRL va beneficia de 90.000 de lei (18.000 de euro) pentru a întocmi studiul privind valorificarea telescaunului din zona Ciric. Investiția a fost derulată de Primăria Iași cu fonduri europene încă de acum 8 ani.

Însă, de atunci și până în prezent, telescaunul ridicat cu 9 milioane de lei (1,5 milioane de euro) a fost mai mult închis, încasările fiind derizorii. Astfel, șefii administrației ieșene au decis să-i găsească o utilizare telescaunului, acesta urmând a fi mutat la pârtia de schi din Sărărie.

Studiu pentru mutarea telescaunului de la Ciric

Conducerea Primăriei Iași a arătat că, în cazul în care studiul de fezabilitate va arăta că telescaunul poate fi mutat, investiția va fi relocată tocmai la pârtia de schi din zona Sărărie.

„Este vorba despre mutarea telescaunului de la Ciric pe pârtia din Sărărie. Vom demara un studiu pentru a vedea dacă este posibilă mutarea telescaunului acolo sau trebuie să vedem cum putem continua investiția de la Ciric”, a menționat Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iași.

Municipalitatea a luat în calcul încă de acum mai mulți ani unele scenarii legate de investiția din Pădurea Ciric.

Cine va decide mutarea telescaunului la pârtia de schi din Sărărie?

Pe de altă parte, Radu Petruț, administratorul firmei Canalpin SRL din localitatea Sânmartin, județul Bihor, nu a oferit însă foarte multe detalii legate de noul proiect.

„Nu pot da foarte multe detalii, pentru că nu am confirmat toate aspectele încă”, a precizat Radu Petruț, administratorul firmei bihorene.

Societatea respectivă are ca obiect de activitate zona de arhitectură și inginerie, activități de testări și analiză tehnică. Firma din Bihor a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 552.009 lei, cu un profit de 338.632 de lei. Societatea a înregistrat datorii de 292.078 de lei, iar, în cursul anului trecut, a avut un singur angajat. În luna noiembrie 2020, societatea în cauză a încheiat un contract cu Primăria Zlatna, județul Alba, pentru elaborarea documentației privind construcția noului domeniu schiabil din zona Feneș.

Un ales local PNL a cerut mutarea telescaunului

Propunerea de mutare a telescaunului de la Ciric la pârtia din Sărărie a venit de la Silviu Apostol, consilier local PNL. Acesta a arătat că Iașul are nevoie de o pârtie de schi la standarde moderne, iar investiția din Pădurea Ciric poate fi refolosită în Sărărie, în loc să stea abandonată.

„Am remarcat situația ca practicant al sporturilor de iarnă. În Iași nu prea sunt zone în care să poată fi practicate aceste sporturi, în afara unui patinoar din zona centrală. Am propus mutarea telescaunului de la Ciric. Sunt 400 de metri de pistă pe pârtia din Sărărie, iar telescaunul are aproximativ 400 de metri. Ar trebui valorificat pentru ca ieșenii să se poată bucura de acest lucru. La Ciric este nefuncțional, iar, pe pârtia din Sărărie, se pretează. Zăpada persistă pe Sărărie, fiindcă pârtia este mai mereu în afara razelor soarelui”, a precizat Silviu Apostol, consilier local PNL. Amintim că, la un moment dat, a fost propus ca telescaunul să traverseze și lacul Ciric.

Cea mai inutilă investiție din Iași

Telescaunul a fost proiectat pe o lungime de 371 de metri, iar durata transportului este de 6 minute și 11 secunde. Viteza de operare este de 1 m/s, iar capacitatea de transport este de 370 de persoane pe oră. Toate aceste date tehnice nu mai sunt, însă, de actualitate, pentru că nimeni nu se mai încumetă să se plimbe pe o distanță de câteva sute de metri pentru a coborî tot în pădure. Lucrările la această investiție au început în februarie 2011, instalația fiind, însă, montată un an mai târziu. Culmea, proiectul a avut de la bun început probleme. Telescaunul a fost inclus într-un proiect de revitalizare a zonei Ciric, proiect cu o valoare totală de 46,1 milioane de lei.

Telescaunul a fost inclus în proiectul general de reabilitare a zonei Ciric, lucrările fiind realizate de firma Iasicon SA. Când a fost realizat proiectul telescaunului, a fost prevăzut un culoar de 7,5 metri, însă firma austriacă Leitner, care a livrat instalația, a impus un culoar de 15 metri. Așa se face că a fost nevoie de o defrișare mai mare în jurul telescaunului. Apoi, la câteva zile de la inaugurare, acesta s-a defectat, iar, de atunci, au început problemele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`