International

Cea mai scumpă pizza din lume a costat 400 de milioane de dolari! Povestea IT-istului care putea fi miliardar

Publicat: 06 mart. 2021
Cea mai scumpă pizza din lume valorează acum 400 de milioane de dolari

Un IT-ist se poate lăuda ca a cumpărat cele mai scumpe pizza din lume. Dacă e să convertim la valoarea de astăzi, acele pizza ar costa, împreună, peste 400 de milioane de dolari. S-a întâmplat pe data de 22 mai 2010 atunci când Laszlo Hanyecz a achiziţionat 2 pizza pentru, atenţie, 10.000 de bitcoin.

La acea dată, moneda nu era cunoscută şi valora foarte puţin. Din această perspectivă putem vorbi că, dacă şi-a păstrat măcar un pic din monezele de atunci, cel care a livrat cele două pizză ar fi acum milionar în dolari.

Laszlo Hanyecz a plătit 400 milioane de dolari pe două pizză

Totul a început pe data de 18 mai 2010 atunci când pe un forum din SUA, un Laszlo Hanyecz susţinea că va plăti 10.000 de bitcoin pentru două pizză. La acea dată, Bitcoin valora în jur de 0.003 dolari. Singurele cerinţe ale ciudatului IT-ist era ca pizza să fie făcută standard şi să nu conţină chestii ciudate, cum ar fi topping de pește.

Mulţi au crezut că tânărul glumeşte pentru că era totuşi o cerere neobisnuitp.

Fiind o cerere neobişnuită pentru vremea respectivă, unii au crezut că glumeşte. Alţii chiar i-au sugerat faptul că ar putea să vândă acele monede virtuale pentru 41 de dolari. Printre aceştia a intrat în discuţie şi o persoană care părea foarte interesată de ofertă dorind să îi livreze o pizză de la Domino’s. Problema era că această persoană era din Europa şi nu ştia dacă va putea plăti cu cardul din Europa pentru o pizză astfel încât livrarea să se facă în America. Laszlo i-a spus că cele mai multe pizzerii acceptă plată cu cardul, iar el şi soţia să comandând uneori de la Papa John. Deoarece discuţia pe forum a continuat, iar Laszlo părea tot mai serios în legătura cu oferta să, un alt utilizator l-a întrebat dacă într-adevăr îi este foame sau doar îi place foarte mult pizza. Laszlo Hanyecz a spus că i se pare foarte interesant să poată spune că a reuşit să cumpere ceva real, palpabil, cu bani virtuali, practic invizibili.

A doua zi a raportat pe forum că a primit două pizză de la Papa John pentru care a făcut plata în Bitcoin. De-a lungul anilor, valoarea bitcoin a crescut atât de mult încât proprietarul celor 10.000 de bitcoin ar fi o persoană foarte bogată. Într-un interviu acordat ziarului New York Times, Laszlo Hanyecz a spus că nu îi pare deloc rău pentru că la vremea respectivă era ceva extraordinar să poţi să faci o plată Bitcoin pentru ceva real, palpabil. Mai mult decât atât, nimeni nu ştia că lucrurile vor evolua atât de mult.

Un bitcoin este tranzacţionat acum cu aproximativ 48.000 de dolari, iar preţul este în continuă creştere. Deci, cei 10.000 de bitcoin plătiţi pentru o pizză ar valora acum aproximativ 480 de milioane de dolari.

Data de 22 mai este numită în prezent ”Bitcoin Pizza Day”. Furnizorii de pizza din întreaga lume oferă reduceri pentru utilizatorii Bitcoin pentru a comemora achiziţia realizată de Laszlo Hanyecz.

Adauga un comentariu