Prima pagină » Culinar » Ceaunul bunicii: Gustul copilăriei în cea mai bună tocană

Ceaunul bunicii: Gustul copilăriei în cea mai bună tocană

11 feb. 2022, 10:47,
în Culinar

Oricât de maturi am fi, ne putem aminti cu drag de mâncarea făcută la ceaunul bunicii. Aceea de când eram încă mici și totul părea magic.

Farmecul mâncării constă în modul de preparare, nu neapărat în preparatele ce se adaugă. Fie ca e făcută la sobă, pe plită, sau fie că este în aer liber, are un gust aparte mâncarea la ceaun. Mai ales dacă e servită cu toata familia. Posibil că și discuțiile din timpul preparării făceau ca totul să pară așa diferit.

Bunica nu era o persoană care să meargă pe lucruri sofisticate, ea știa că cum face ea iese bun și toată lumea mănâncă pe săturate. Așa că indiferent de ce spunea vreo mătușă, ea se făcea că nu aude și tot la fel făcea. Era un farmec în toată atmosfera aceasta pe care ar dori mulți s-o reproducă.

tocana de carne la ceaun

Mâncarea la ceaun are un gust diferit

Alimente necesare la gătit

Tocana bunicii era mai mereu făcută din carne de porc, nu îi plăcea să pună ulei în mâncare, iar toată grăsimea din mâncare să fie toată naturală. De preferință punea spată ca să fie și un pic de grăsime pe carne, dă mai multă savoare decât mușchiul sec, dar după caz punea și pulpă de porc.

Câtă carne punea, tot atâta ceapă se punea. Proporțiile erau bineînțeles ochiometrice, dar cam 1 kg de una și 1 kg de alta. Atunci când eram mai mulți punea și o parte de ceapă roșie, nu că ar fi schimbat mult gustul, dar era o satisfacție mai mare atunci când se prepara totul, era mai colorat.

tocana in ceaunul bunicii

Un clocot după ce toate au fost adăugate este suficient

Mâncarea, în funcție de anotimp, putea să aibă 2-3 vinete, tăiate cu tot cu coajă în cubulețe, și tot așa 3-4 ardei, de preferință erau cei roșii, chiar gogoșari, dar și galbenii erau buni, totul din grădină, bineînțeles. Recent, am încercat să gust niște ardei din comerț, nu sunt răi, dar parcă și-au pierdut din savoare, tot mai buni cei de la țară.

Prepararea tocanei în ceaunul bunicii

Într-o oală mai mică se pune carnea la prăjit, dacă nu vi se pare prea grasă, puteți pune 2 linguri de ulei ca să stimulați topirea grăsimii de pe carne. De amestecat bine, până se formează un pic de untură, puteți pune sare, cimbru, foi de dafin și piper pentru a da formă deja gustului. După care grăsimea se poate turna în ceaunul bunicii, unde bineînțeles vor fi legumele tăiate pentru călire.

tochitura la ceaun

Uneori nu gustul face totul special, ci oamenii din jur

Ceapă, ardei, vinete și se pot pune și 2-3 morcovi tăiați rondele subțiri, cam ca la mănăstire. Usturoiul este bun de pus mai la final, la început toate trebuie să se călească bine. Când ceapa deja pare sticloasă, semn că e făcută, nu este nevoie ca să se caramelizeze, doar să fie sticloasă, se poate pune carnea.

Unii spun că paprica e mai potrivită pentru că nu impune gustul de roșii, iar la culoare iese asemănător. Dar, bunica era mai mult axată să pună din toate că în toate sunt vitamine, iar mâncarea ei pe lângă ca ieșea de se lingeau toți pe degete, trebuia să fie și medicament, plus că puse deja ardei, pentru ce paprica?

mamaliga cu tochitura din ceaunul bunicii

Se servește cu mămăligă caldă

Pregătirea mesei în familie

Așadar, peste legume, adăuga carnea și punea sucul de roșii. Amesteca până când totul era omogen și lăsa să tragă un clocot. De condimente, pot spune doar că sarea și piperul se pun după gust, iar foile de dafin veneau cam 4. Mirodeniile erau cele din grădină, o mână de pătrunjel și 3-4 fire de cimbru.

Se putea servi totul cu o mămăligă mare răsturnată pe un fund de lemn. Din ceaunul bunicii ieșea felul principal, dar ea mai punea niște brânză sărată sub fundișorul de lemn, un fel de element surpriză. Se taie cu o ață în cat mai multe bucăți și poftă mare!

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025
Articole similare
Casa Muzeelor din Iași, gazda unei expoziții inspirate de lumea jucăriilor. Artistul Lucian Radu reinterpretează cele mai iubite personaje ale noilor generații
02:00
FOTO Casa Muzeelor din Iași, gazda unei expoziții inspirate de lumea jucăriilor. Artistul Lucian Radu reinterpretează cele mai iubite personaje ale noilor generații
ApaVital a plătit 457.000 de euro către o firmă din Iași pentru repararea găurilor din asfalt. Contractul prevede o suprafață de 6.300 de metri pătrați
02:00
ApaVital a plătit 457.000 de euro către o firmă din Iași pentru repararea găurilor din asfalt. Contractul prevede o suprafață de 6.300 de metri pătrați
Atenție, fermieri! Pierdeți sume importante de la APIA Iași, dacă nu depuneți documentele la timp. Termenul final este 22 decembrie 2025
02:00
Atenție, fermieri! Pierdeți sume importante de la APIA Iași, dacă nu depuneți documentele la timp. Termenul final este 22 decembrie 2025
Primăria Dumești va plăti peste 400.000 de lei pentru reactualizarea Planului Urbanistic General! Licitația a fost lansată
02:00
Primăria Dumești va plăti peste 400.000 de lei pentru reactualizarea Planului Urbanistic General! Licitația a fost lansată
Bicicliștii și conducătorii de trotinete au fost opriți, în trafic, de către polițiștii din Iași. Iată care au fost motivele
02:00
Bicicliștii și conducătorii de trotinete au fost opriți, în trafic, de către polițiștii din Iași. Iată care au fost motivele
Povestea e veche. Cică stătea prin boschete și pe după tomberoane
02:00
Povestea e veche. Cică stătea prin boschete și pe după tomberoane
Andrada Voicu, fosta polițistă din IPJ Iași, actual model de videochat, discuție fierbinte despre subiectul momentului: „Eu nu înțeleg cum este posibil să se mai strângă bani în plic”
02:00
FOTOVIDEO Andrada Voicu, fosta polițistă din IPJ Iași, actual model de videochat, discuție fierbinte despre subiectul momentului: „Eu nu înțeleg cum este posibil să se mai strângă bani în plic”
Un medic rezident de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași a cucerit toată țara cu glasul său! Denisa Cramba este concurentă la „Vocea României”: „Consider că muzica și medicina, deși par foarte diferite, au destul de multe lucruri în comun”
02:00
FOTO Un medic rezident de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași a cucerit toată țara cu glasul său! Denisa Cramba este concurentă la „Vocea României”: „Consider că muzica și medicina, deși par foarte diferite, au destul de multe lucruri în comun”
O firmă din București va furniza în Iași noile sirene de înștiințare și alarmare a populației! Contractul are o valoare de aproape un milion de lei
02:00
O firmă din București va furniza în Iași noile sirene de înștiințare și alarmare a populației! Contractul are o valoare de aproape un milion de lei
Modul în care a parcat un șofer din Botoșani pe o stradă din Iași! Proprietarul nici nu a mai venit să își recupereze mașina
02:00
FOTO Modul în care a parcat un șofer din Botoșani pe o stradă din Iași! Proprietarul nici nu a mai venit să își recupereze mașina