National

CEDO a pedepsit România că a interzis steagul Ținutului Secuiesc. Laszlo Tokes, despăgubit de statul român

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CEDO a pedepsit România că a interzis steagul Ținutului Secuiesc. Laszlo Tokes despăgubit de statul român

CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului – consideră că e cazul să ne obișnuim cu steagul Ținutului Secuiesc pe clădirile din România.

Acest punct de vedere este întărit de decizia instanței europene, în cazul unei situații petrecută în 2012, când Laszlo Tokes a pus steagul Ținutului Secuiesc, dar și al Ungariei Mari, pe clădirea din Oradea în care se găsea biroul său parlamentar. Tokes era, al acel moment, europarlamentar, proaspăt ales pe listele partidului ungar Fidesz.

Tokes a fost sancționat și și-a căutat dreptatea în justiție. Cum în Romania a pierdut peste tot, s-a adresat CEDO, iar statul român a fost găsit vinovat că nu a respectat libertatea de exprimare și trebuie să îi plătească lui Tokes 2.112 euro amenda.

”Curtea (CEDO) nu a fost de acord cu opinia reclamantului, că interferența cu dreptul său la liberă exprimare nu a avut nicio bază legală.

Totuși, Curtea a concluzionat că instanțele naționale nu au examinat în amănunțime dovezile relevante și că motivarile deciziilor lor au fost insuficiente.

Motivările oferite pentru sentințe au fost succinte și nu au conținut informații suficiente pentru a permite Curții să discearnă motivul interferenței.

Curtea a decis că a existat o încălcare procedurală a Articolului 10 al Convenției”, se spune în comunicatul CEDO.

Adauga un comentariu