Actualitate

Cei care produc, comercializează sau recomandă steroizii pot face închisoare

Publicat: 07 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cei care produc comercializează sau recomandă steroizii pot face închisoare
Internetul este suprasaturat de pagini web care vând substanțe dopante. De acum, autoritățile vor putea închide în cel mult șase ore aceste platforme

Veşti proaste pentru practicanţii de sport care folosesc steroizi. Cei care vând, produc sau chiar recomandă steroizi la sălile de sport pot face închisoare. Legea prin care după zece ani a fost reincriminat traficul de anabolizanți a fost votată de Parlamentul României și așteaptă să fie promulgată în viitorul apropiat.

Cei ce comercializează steroizi ar putea primi până la cinci ani de închisoare. Agenția Națională Antidoping a cerut pedepse extrem de aspre din cauza problemelor de sănătate pe care le provoacă acest consum de substanțe interzise în mod frecvent: în unele cazuri, anabolizantele s-au dovedit a fi letale.

Substanţele dopante, interzise prin lege. Cei care le vând pot sta după gratii timp de 5 ani

Internetul este suprasaturat de pagini web care vând substanțe dopante. Extrem de multe produse se afla la ofertă pentru a îi face pe cei care vor să își crească masă musculară într-un mod artificial şi rapid. De acum, autoritățile vor putea închide în cel mult șase ore aceste platforme.

„Cunosc mai multe situații, chiar și deces survenit din cauza consumului de substanțe anabolizante. Din păcate, acest flagel nu a fost stopat, a crescut de la o zi la alta. Steroizii și hormonii de creștere sunt prevăzuți în noua lege ca substanțe cu grad de risc, iar cei care le experimentează, produc sau livrează sub orice formă pot fi trimiși la închisoare de la un an la cinci ani”, a spus Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness.

„Unii dintre ei verificau mixtul creat de către ei pe câini, ei fiind „iubitori de animale”, și după ce câinii supraviețuiau și se dezvoltau, administrau sub formă de batoane celor care le frecventau sala”, a transmis Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Antidoping.

Între 15% – 25% persoane consumă astfel de substanţe când merg la sala de fitness

Procentul îngrijorător de 15% – 25 % dintre persoanele care trec pe la sala de fitness consumă astfel de substanțe. Pentru prima dată chiar și cei care îndeamnă sportivii să experimenteze anabolizante pot fi pedepsiți cu închisoarea.

Chiar dacă aceste substanțe au fost interzie și până acum, traficanții au continuat să le introducă în țară. Doar în ultimii doi ani, câteva sute de mii de pastile și fiole cu steroizi au fost confiscate la graniță. Adică, marfă în valoare de aproape un milion și jumătate de euro.

„Ridică de două ori cu gantera, după care stau în oglindă, se mai întorc, iar merg în oglindă, încoardă mușchii să se admire aceste persoane, mai mult decât medicii”, a spus Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Antidoping.

Odată cu noua lege, Agenția Națională Antidoping va avea pârghiile legale pentru a opri competițiile sportive private acolo unde nu se fac teste-antidoping și unde se refugiau sportivii suspendați din cauză că au fost testați pozitiv la substanțe interzise.

Un bărbat a murit din cauza steroizilor

Oli Cooney era obsedat de culturism şi de la 16 ani s-a apucat să tragă de fiare. La 18 ani medicii i-au recomadat să abandoneze bodybuildingul, însă nu s-a oprit şi a continuat să „lucreze” şi să ia steroizi.

Un tânăr obsedat de culturism a suferit două infarcturi şi trei accidente vasculare cerebrale, din cauza consumului de steroizi, el găsindu-şi în cele din urmă moartea, la doar 20 de ani.

Încă de când avea 18 ani medicii l-au avertizat pe Oli Cooney să înceteze în a mai face exerciţii şi a lua steroizi, însă acesta le-a ignorat cu desăvârşire sfaturile, spunându-le membrilor familiei sale că este „invincibil”. Oli a început să ia steroizi de la 16 ani, dar la scurtă vreme a fost diagnosticat cu leziuni cardiace cronice, după ce a ajuns la spital acuzând dureri puternice în piept.

În ciuda faptului că a suferit două infarcturi şi trei accidente vasculare cerebrale, care i-au provocat o semi-pareza i-au cauzat probleme de vorbire, el s-a reîntors în sala de sport, unde mergea de 3-4 ori pe săptămână.

Ignoranţa i-a fost fatală, iar Oli a murit într-un taxi, în timp ce se întorcea de la un prieten din Bradford, conform rtv.net

Adauga un comentariu