Culinar

Cel mai aromat și cremos risotto cu ciuperci. Ingredientele care fac diferența

Publicat: 14 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cel mai aromat și cremos risotto cu ciuperci. Ingredientele care fac diferența
Veți obține un gust intens de ciuperci, și nici nu va trebui să murdăriți prea multe vase

Cu toate că are reputația de a fi dificil, risotto este foarte ușor de făcut, chiar și folosind metoda tradițională de a sta și a amesteca, adăugând bulionul de pui puțin câte puțin, o metodă care probabil că a fost inventată de bunicile italiene care voiau să-și țină nepoții ocupați. În realitate, amestecarea continuă nu este necesară, căci puteți obține un risotto cu ciuperci la fel de cremos și delicios, gătindu-l la foc mare, și amestecând puțin la început și la final.

Ingrediente pentru risotto cu ciuperci

Aceasta este o versiune mai practică a rețetei clasice, cu care veți obține un gust intens de ciuperci, și nici nu va trebui să murdăriți prea multe vase.

Veți avea nevoie de 1 litru bulion de pui sau de legume, 30 de grame ciuperci uscate porcini, 60 de ml ulei de măsline extravirgin, 50 de grame unt nesărat, 700 de grame ciuperci mixte, tăiate subțire, sare kosher și piper proaspăt măcinat, 1 ceapă galbenă medie, tocată fin (aproximativ 170g), 2 căței de usturoi medii, tocați fin, 300 de grame orez pentru risotto, cum ar fi arborio sau vialone nano, 10 ml sos de soia, 15 ml pastă de miso, 175 ml vin alb sec, 60 ml smântână grasă, 30 de grame parmezan ras fin, plus mai mult pentru servit, o mână de ierburi proaspete mixte tocate fin, cum ar fi pătrunjel, țelina, tarhon, și/sau ceapă verde.

Puneți bulionul și ciupercile uscate la microunde și încălziți la putere mare până când încep să fiarbă, adică pentru aproximativ 5 minute. Scoateți-le și tăiați-le în bucăți mai mari, iar apoi puneți-le deoparte. După aceea, adăugați ciupercile proaspete în vasul cu bulion.

Încălziți uleiul de măsline și untul într-o oală sub presiune la foc mare, amestecând, până când spuma scade. Adăugați ciupercile proaspete, condimentați cu sare și piper, și gătiți-le, amestecând din când în când, până când excesul de umiditate s-a evaporat și ciupercile sunt bine rumenite, pentru aproximativ 8 minute.

Nu așteptați ca mirosul de alcool să se evapore în totalitate

Adăugați ceapa, usturoiul și ciupercile porcini uscate și amestecați frecvent, până când ceapa este translucidă, pentru aproximativ 4 minute. Adăugați orezul și amestecați până când orezul este acoperit uniform de ulei și ușor translucid, adică pentru aproximativ 3-4 minute. Amestecați sosul de soia și pasta de miso până când sunt încorporate uniform în orez. Adăugați vinul și gătiți pentru aproximativ 2 minute, amestecând, până când mirosul de alcool s-a evaporat, dar nu în totalitate.

Turnați supa în oală printr-o strecurătoare cu ochiuri fine. Închideți oala și reduceți temperatura, gătind la presiune redusă timp de 5 minute. Deschideți oala sub presiune și amestecați, moment în care veți putea observa cum preparatul începe să capete o consistență cremoasă. Amestecați smântâna, parmezanul și ierburile. Dacă risotto este prea lichid, gătiți-l câteva minute în plus, amestecând, până când începe să se îngroașe, iar dacă este prea gros, mai adaugați puțină apă caldă. Condimentați după gust cu parmezan ras, sare, piper și serviți imediat.

Puteți adăuga în farfurie, chiar înainte de servire, puțină smântână grasă. Aceasta conferă o cremozitate catifelată și echilibrează toate aromele. Unii preferă risotto cu ciuperci simplu pentru că are un gust mai pronunțat, astfel că cel mai bine este să gustați înainte.

Adauga un comentariu