Crocant la exterior și cremos la interior, cașcavalul pane la cuptor este alternativa sănătoasă și la fel de gustoasă a versiunii prăjite. Ideal pentru aperitive rapide sau gustări savuroase, acest preparat aduce în farfurie un echilibru perfect între plăcere și sănătate.
Cașcavalul pane la cuptor este soluția perfectă pentru cei care adoră gustul intens al cașcavalului topit, dar vor să evite prăjirea în ulei. Cu o crustă rumenită și crocantă obținută în cuptor, această rețetă nu doar că este mai ușoară, dar păstrează toată savoarea clasicului cașcaval pane.
Rețeta pentru cașcaval pane la cuptor
Renunță la prăjelile în mult ulei, altfel colesterolul se va duce mult în sus și inima ta va da semne de suferință încă de la vârste tinere. Din categoria prăjelilor pe care românii le adoră, pe lângă șnițele și chiftele, face parte și cașcavalul pane, cu delicioasa crustă aurie și un interior care se topește în gură. Dar știai că poți să faci cașcaval pane la cuptor, o variantă mult mai sănătoasă?
Cașcavalul pane clasic, prăjit în baie de ulei, este delicios, dar nu întotdeauna prietenos cu digestia sau silueta. Pe când varianta la cuptor: conține mai puține grăsimi; este mai ușor de digerat: este mai simplu de pregătit și păstrează gustul intens al cașcavalului.
Un alt avantaj al acestei rețete este că nu ai nevoie de ingrediente complicate. Pentru un cașcaval pane la cuptor reușit, ai nevoie doar de 500 grame cașcaval sau mozzarella; 4 ouă bătute; 200 grame pesmet; 50 grame făină; sare, piper, pudră de usturoi, după gust.
Cașcavalul pane iese delicios dacă respecți o regulă esențială, și anume tăvălirea prin ou și pesmet de 2 ori, indiferent că îl faci la cuptor sau prăjit în ulei. În caz contrar nu obții crusta delicioasă și, în plus, cașcavalul se poate scurge prin crăpăturile acesteia, lucru pe care nimeni nu și-l dorește.
De asemenea, cel mai bun cașcaval pane trebuie lăsat mai întâi la congelator, cel puțin o noapte, ca să se întărească amestecul de ou cu pesmet. Din acest motiv e bine să pregătești cu o seară înainte compoziția și să asamblezi cașcavalul pane.
Mod de preparare
În primul rând taie cașcavalul sau mozzarella în forma și lungimea dorite, cu grosimea de 1 cm. Apoi într-un castron, amestecă pesmetul cu sarea, piperul, pudra de usturoi. Pune făina și ouăle bătute în castroane separate. În total trebuie să ai 3 castroane: unul cu pesmet, altul cu făină și celălalt cu ouă.
Cașcavalul se trece mai întâi prin făină și se scutură ușor pentru a elimina excesul. Se scufundă apoi în ou, apoi se tăvălește prin pesmet, pe toate părțile. Foarte important: cașcavalul se dă apoi din nou prin ou și pesmet, pentru a obține crusta care „sigilează” compoziția. Repetă procesul până termini toate bucățile de cașcaval.
Cașcavalul pane se pune pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la congelator peste noapte. A doua zi se scoate din congelator cantitatea dorită, și se pune cașcavalul pane abia scos de la congelator pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt. Iată cum să faci și niște chiftele din dovlecei.
Se introduce tava cu cașcaval în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius, pe grătarul din mijloc. Se lasă la copt 12-15 minute. Poți face cașcaval pane și la airfryer: pulverizează un puf de ulei peste cașcaval și lasă la copt timp de 6-8 minute, la o temperatură de 200 de grade Celsius.
Așa că data viitoare când ți se face poftă de ceva crocant și savuros, dar nu vrei să te simți vinovat după, poți să gătești un cașcaval pane la cuptor.