Prima pagină » International » Cele 5 noi măsuri propuse de CE pentru a face față crizei din energie
Cele 5 noi măsuri propuse de CE pentru a face față crizei din energie

Cele 5 noi măsuri propuse de CE pentru a face față crizei din energie

09 sept. 2022, 19:40,
în International

Uniunea Europeană vine cu noi strategii anti-criză, pentru a face faţă penuriei de gaze. UE planifică să plafoneze preţul gazelor din Rusia şi limiteze consumul la orele de vârf. În total cinci măsuri importante au fost anunţate la conferinţa de presă a şefei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

UE vine cu noi strategii anticriză pentru a face faţă penuriei de gaze. Au fost anunțate cinci măsuri importante

„Vedem că Rusia manipulează piaţa energetică, iar impactul este simţitor. Ne confruntăm cu preţuri astronomice pentru locuitori şi companii”, a spus Ursula Von der Leyen.

Cele 5 noi măsuri propuse de CE

Una din principalele strategii aplicate în Uniunea Europeană constă în:

-reducerea consumului, în special la orele de vârf.

-stabilirea unui prag pe venituri pentru producătorii de energie verde. Profiturile obţinute de ei vor fi redirecţionate către persoanele vulnerabile şi companii

-câştigurile producătorilor de gaze şi petrol ar urma să fie orientate către consumatorii vulnerabili și pentru investiţiile în energie curată.

-susţinerea companiilor de utilităţi energetice

-plafonarea preţului pentru gazele ruseşti.

Ursula von der Leyen propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti

Miercuri, preşedintele Executivului comunitar, a anunţat că pe lângă stabilirea plafonului la preţul gazelor naturale ruseşti, reducerea utilizării energiei în perioadele de consum de vârf, va mai impune o limită pentru veniturile firmelor producătoare de electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze.

„Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Obiectivul este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Puţin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina”, a spus Ursula von der Leyen.

De asemenea, Ursula von der Leyen susţine că blocul comunitar este pus în faţa unei situaţii extraordinare pentru că Federaţia Rusă nu este un furnizor de încredere şi manipulează pieţele energetice. Preşedintele CE susţine că această manipulare are efecte secundare pe piaţa de electricitate unde se constată preţuri astronomice la electricitate pentru gospodării şi companii, precum şi o volatilitate extremă pe piaţă.

„De aceea, vom prezenta un set de măsuri imediate care vor proteja consumatorii vulnerabili şi companiile şi îi vor ajuta”, a declarat Ursula von der Leyen. Prima propunere vizează o reducere inteligentă a cererii de electricitate.

De asemenea, tot astăzi și președinta Ungariei a anunțat că dorește să scape de dependența de gazul rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025