Cele mai folositoare plante. Odată cu venirea primăverii, culegem plante medicinale, pe care apoi le folosim ca pe nişte adevărate bijuterii. Numai că, pentru a avea puteri tămăduitoare, aceste bogăţii ale naturii trebuie să fie culese în anumite momente. Unele vindecă prin frunze, de la altele folosim florile, în timp ce de la unele plante utilizăm seminţele sau rădăcina.
Cele mai folositoare plante
Natura a avut grijă de noi, şi ne-a pregătit câte un tratament pentru fiecare boală cu care ne confruntăm. Tot ce trebuie să facem este să ştim unde să-l căutăm.
În cele ce urmează îţi propunem să afli care sunt cele mai eficiente plante medicinale de pe meleagurile romaneşti. De menționat că cele mai multe dintre ele se află la îndemâna oricui, crescând sălbatic pe margini de drum.
1. Rostopasca
Pentru că este o plantă extrem de activă, rostopasca trebuie să fie consumată în cantităţi mici. În caz contrar, ar putea prezenta efecte toxice. În cantităţi moderate, această plantă poate face adevărate minuni pentru sănătate.
2. Gălbenelele
Plantele au un intens efect cicatrizant. Gălbenelele ajută pielea să îşi refacă structura, şi sunt deseori folosite sub formă de ceai pentru a curăţa rănile uşoare. Aceste plante sunt un bun aliat al pielii sănătoase, şi se regăsesc în majoritatea produselor de îngrijire.
3. Cele mai folositoare plante – Măceşul
Creşte peste tot, pe câmpii şi dealuri şi este o plantă accesibila oricui. Cel mai mult este apreciat pentru fructele sale. Acestea sunt culese toamna, în varianta ideală înainte de brumă sau de ger. Seminţele acestei plante au proprietatea de a vindeca afecţiunile rinichilor şi ale vezicii urinare.
4. Anghinarea
Planta este iubită de femei, pentru că le este de mare ajutor în menţinerea siluetei. Ceaiul de anghinare accelerează procesul de ardere a grăsimilor şi este un aliat de nădejde în curele de slăbire. De asemenea, ceaiul din această plantă stimulează funcţiile ficatului şi ajuta la detoxifierea organismului. Medicii îl recomandă ca arma împotriva afecţiunilor hepatice.
5. Cicoarea
Această plantă înfloreşte pe tot parcursul verii şi este foarte des întâlnită pe meleagurile româneşti. Cel mai bine ar fi să o culegi în perioada iunie-august. Planta este indicată pentru combaterea oboselii, dar şi ca modalitate de refacere după o intervenţie chirurgicală. Reface pofta de mâncare și stimulează funcţiile sistemelor energetice ale organismului. Este indicată în perioadele de suprasolicitarea fizică şi psihică.
6. Cele mai folositoare plante – Pătlagina
Este o plantă foarte eficientă pentru tratarea răcelilor şi a gripelor. De asemenea, pătlagina este recomandată pentru ameliorarea astmului bronhic, a hipertensiunii arteriale şi a ulcerelor.
7. Sunătoarea
Este un excelent calmant şi echilibrant psihic. Ceaiul de sunătoare este indicat pentru tulburările psihologice, depresii, anxietate, atacuri de panică sau tulburări de somn. Un ceai de sunătoare înainte de culcare garantează calitatea somnului.