Cele mai frumoase clădiri din centrul Iașului riscă să se prăbușească. Imobilele cu o arhitectură deosebită nu prezintă interes pentru municipalitate
Clădirile cu însemnătate istorică de pe străzile Cuza Vodă și 14 Decembrie au ajuns într-o stare deplorabilă. Arhitectura deosebită a acestora va rămâne, în câțiva ani, istorie din cauza faptului că nici proprietarii și nici administrația publică locală nu intervin pentru a reabilita fațadele.
Cele mai frumoase clădiri din centrul Iașului poate să se prăbușească. Arhitectura deosebită riscă să dispară în cel mai scurt timp
Centrul orașului Iași continuă să ascundă comori nebănuite. Privirile trecătorilor sunt atrase de obiecte de senzație. Acestea se află în locuri în care nimeni nu s-ar mai aștepta să fie amplasate. În trecut, acestea au fost realizate la comanda bogătașilor vremii. În pofida demolărilor comuniste de până în 1989, urbea moldavă încă este presărată de clădiri istorice, monumentale și pline de simboluri arhitecturale. Imobilele cu însemnătate istorică de pe strada Cuza Vodă pot deveni ruine cu „ajutorul” edilului Mihai Chirica. Strada plină de clădiri cu o arhitectură deosebită ar putea deveni istorie, dacă nu se va interveni de urgență pentru reabilitarea fațadelor.
„Sunt frumoase, dacă s-ar lucra la ele puțin. Păcat că au ajuns așa, aici e un centru istoric al orașului. Proprietarii cred că ar trebui obligați să facă ceva, dacă nu, măcar primăria să salveze clădirile acestea. În alte orașe, centrul vechi este plin de clădiri deosebite și care sunt puse în valoare. La noi se pare că nu se poate acest lucru”, a spus un trecător.
Oricine se plimbă pe strada Cuza Vodă și are curiozitatea de a privi fațadele clădirilor poate observa cum acestea au ajuns într-o stare deplorabilă. Pe lângă pierderea uriașă pe care ar avea-o ieșenii, dacă acestea s-ar degrada complet, au devenit un real pericol pentru orice trecător.
„Mereu mă grăbesc, măresc pasul când trec prin zonă. Mi-e frică să nu îmi cadă ceva în cap”, a mai spus un trecător.
Astfel, strada este și un real pericol pentru trecători. Nu există săptămână în care să nu fie publicate afișe cu textul „Atenție, cade tencuiala”. Administrația locală, în speță primarul Iașului, Mihai Chirica, ar trebui să ofere atenția cuvenită clădirilor cu o arhitectură superbă. Acestea ar trebui reabilitate, iar zona ar putea deveni o atracție turistică deosebită pentru vizitatorii orașului.
Municipalitatea ieșeană, dezinteresată de salvarea clădirilor de pe strada Cuza Vodă
Municipalitatea, mai exact edilul Mihai Chirica, rămâne indiferentă și este dezinteresată total de simbolurile deosebite ale Iașului vechi, încărcate de istorie. Contactați de reporterii BZI, reprezentanții instituției publice au transmis faptul că nu pot interveni asupra fațadelor clădirii din cauza faptului că nu sunt deținute de municipalitate, iar singurul lucru pe care l-au făcut a fost doar să le trimită notificări proprietarilor.
„Sunt proprietăți private. Conform legii, nu avem cum să intervenim. Am notificat proprietarii să-și îngrijească fațadele imobilelor aflate în proprietate”, a fost răspunsul transmis de reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Fațade lucrate cu migală, figuri clasice și simboluri universale
La imobilele vechi, rămase pe arterele importante ale urbei, la fațade pot fi observate minunății arhitecturale ce întruchipează figuri feminine, antice sau simboluri universale. Toate sunt încadrate cu forme ce ne transpun într-o lume aristocratică și antică. Din Piața Unirii către Târgu Cucu, sufletul comunității evreiești de altădată, mergem pe vechea „Uliță Golia”, astăzi Cuza Vodă. Impunătoarea clădire cu cupolă din Piața Unirii, Palatul Braunstein, a fost construită de antreprenorul evreu Adolf Braunstein în 1914, pe locul fostelor sale prăvălii de la începutul străzii Cuza Vodă.
Clădirea a fost, inițial, hotel de lux, apoi sediu de bancă și de magazine. Alături, vizitatorii sunt captivați de frumusețea clădirii Hotelului Select, inițial locuința impozantă a bancherului evreu-austriac Iacob Neuschotz (Jacques de Neuschotz). Acesta a construit singurul templu evreiesc reformat, „Beth-Iacob”, în curtea din spatele locuinței, distrus de o bombă în 1944. Actualul Hotel Select se remarcă prin stilul eclectic francez, specific anilor 1900, având un grup statuar antropomorf în dreptul cupolei și decorațiuni bogate la fațadă.
În zonă se aflau casele și palatele marilor aristocrați din Iași
În trecut, zona adiacentă străzii Cuza Vodă a fost dominată de proprietățile și palatele marilor aristocrații ai Iașului, cum ar fi familiile Cantacuzino-Pașcanu (actuala Starea Civilă), Balș-Sturdza (Palatul Poștei), Cantacuzino (pe locul Fostei Camere de Comerț), Balș (Universitatea Națională de Arte), familia domnitorului Grigore Ghica (palatul din Maternitatea Cuza-Vodă), Ghica-Calimachi (lângă Mănăstirea Golia). După căpătarea dreptului de liber comerț, în 1830, pe terenurile acestora, către stradă, s-au construit clădiri înguste, lipite una de cealaltă cu două sau trei niveluri și pivnițe, care au adăpostit diverse prăvălii. Comercianții evrei și-au deschis aici numeroase magazine de încălțăminte și de haine, croitorii, anticariate.
Unele clădiri de lângă Palatul Poștei mai poartă încă amprenta stilului Art Nouveau, cu decorațiuni diverse: chipuri de îngeri, altoreliefuri ale unor zeități, motive vegetale sau cochilii rulate ca un document cu monograma proprietarilor care arată tradiția veche a acelor comercianți. În 1925, pe partea opusă, a fost construită o aripă a Camerei de Comerț, în stil neoromânesc, astăzi sediu de companii de asigurări.
Cele mai frumoase clădiri din centrul Iașului riscă să se prăbușească. Primăria ar trebui să intervină de urgență pentru a salva simbolurile arhitecturale de pe strada Cuza Vodă din Iași.
Vechiturile astea trebuiesc rase din temelie și construit nou, frumos, util. Stăm cu toate mizeriile astea vechi și care put toate a urină că vezi doamne sunt de patrimoniu. Așa, și?! Nu ar fi mai util și frumos construit nou, frumos, atrăgător?!
Astea sunt frumusetile Iasi-ului ? Pai daca e asa, atunci care sunt urâțeniile ?
Chichirica si Tablagiul de la C.J
Chiri tu esti ma?
Felicitări reporterului pt că ne arată incompetenta primăriei
Rea voință și incompetenta. Vezi Oradea ca exemplu la colegii din PNL daca tu nu te pricepi domnule primar ! Nu ți e rușine in 2024 sa stai cu aceste clădiri în centrul orașului și să mai cerșești încă un mandat ?
Comparati astea cu zgarie-norii din vegasluy. Sau boston. Intelegem acum de ce mii de oameni fug din Iasi catre cele 2 judete provinciale si se stabilesc acolo. Iar la vegasluy au si troleibuze !!!
Aveti ordin sa nici pas cand e vorba de evrei.
Mai este o casa foarte frumoasa, chiar a primariei, in Copou, la 10 metri de Liceul Sportiv (intersectia Soseaua St. Cel Mare – Str. Lt. Stoicescu), care e lasata sa se darame. Deja acoperisul si tavanele au inceput sa cedeze. Probabil mafia imobiliara a lui Chirica a pus ochii pe teren, sa faca alte blocuri intre case.
Păi urgența lui chiki e alegerea lui mucea piride în foncția de vice legbtq-piride după ce a fost merlit de ștrulă securistu și compania nu patrimonul urbei și poate organiza încă un marș lgbtq-piride în ziua alegerilor poate poate tablagiu bam bam și chichi-chichi mai speră la tain–
Casele astea sunt construite fara gust incă de la 1900. Adică erau de atunci depășite din punct de vedere arhitectural.
Acele cladiri sunt un focar de infecție. Sunt ca o pungă de puroi pe fața Iașului.
In New York erau cladiri superbe, mult mai faine dar au fost daramate ( erau un pericol de prabusire ) iar in locul lor s-au făcut celebrii zgârie nori !
Date jos și făcute cladiri moderne din sticlă…exact ca in afară!
Asta este situația patrimoniului istoric și cultural al Iașului, atunci când edilii urbei nu au simț estetic, gust pentru frumos și nici interes. Toți funcționarii primăriei născuți și crescuți în era „bloacelor”, urâte și monotone în stilul lor arhitectural, amplasate în zone centrale, sunt tributari iremediabil acelei epoci, pe care, deși o contestăm, totuși îi rămânem tributari prin stilul de arhitectură. Primarii, absolut toți, au nevoie urgentă de frecventarea unor cursuri de urbanism, vis-a-vis de patrimoniu și de noile proiecte, astfel ca imaginea istorică și culturală a orașelor mari, cu un trecut fabulos, precum Iașiul, să dialogheze frumos, armonios, nu demodat, alături, față în față, uneori alături. Dar, se pare că astfel de edili nu avem. Sau, mai trist, nu vrem s-avem. Resemnat, oarecum, îl reiterez pe nenea Iancu: „Curat murdar, coane Fănică”!
Toate orasele cu traditie investesc in pastrarea istoriei si a ceea ce a mai ramas din trecut ca o emblema.
1.
Jegosii de proprietari ( niste PUTORI MIZERABILE ) care nu sunt in stare sa dea cu un var alb macar ca niste gospodari, sunt niste imputiti !!
2.
Reprezentatii orasului ( alti puturosi si MOMALAI ) care NU sunt interesati sa someze sau sa incheie o intelegere pentru refacerea fatadei, sunt niste tradatori de oras si istorie.
3. ARHITECTII OAR
( Niste amatori care orneaza cateva gradini din spatele unei cladiri, trei frunze si doua lemne ) isi dau tot felul de nume POMPOASE, nu sunt instare sa faca absolut nimic ! Sunt doar niste AMATORI VIZUALI !
Astia nu sunt in stare sa puna presiune pe conducerea orasului sa oblige la infrumusetarea si refacerea cladirilor istorice.
Toata ziua fac simpozioane, stau cu curu pe scaune, prezinta la un ecran desene de copii mici si tot asa. O lalaiala de amatori !
– BAAAAIIII, CE FACETI VOI COCRET ? Toate cladirile au fost construite inaintea voastra, VOI CE FACETI PENTRU ELE BAAAIII ????
4. Locuitorii blocului CINA :
( din centrul orasului ) la 3 pasi de cladirile istorice :
PUTORILOR de locuitori din acel bloc, Puneti mana si va faceti fatadele MIZERABILE SI EXECRABILE !
Pana si locuitorii din Dancu si Lunca Cetatuii de la periferia orasului isi fac fatadele la blocuri ! aia sunt ospodari !
PUTORILOR : – Asteptati sa va faca primarul cu BANI PUBLICI din banii IESENILOR fatada la bloc ?
MOLDOVENI PUTUROSI CE SUNTETI, si toti care locuiti in centrul civic !
Ne faceti orasul de ras !
MIZERABILILOR !
Nu stiti sa va dati casa cu un VAR curat pe pereti care costa cateva sute de lei si o zi de munca ?
IESITI din casa ARANJAT SI PARFUMATI, iar casa arata a WC !
5. BLOCURI Tip „WC” – MIZERABILE / PUTUROASE / ORIBILE /
Blocurile oribile MANTA ROSIE ( chiar la bulevard, langa strada care urca la CETATUIA !
HIDOSENII ORIBILE
6. CUM arata cladirile istorice MIZERABILE = asa sunt cei care au grija de ele in frunte cu cei care le reprezinta, in concluzie asa arata reprezentantii IASULUI !
7. BLOCURILE DIN INTERSECTII : MIZERIA DE BLOC COTNARI !!
O hidosenie ordinara, mizerabila groteasca ! GRI WC
8. Obligati toti locatarii ai acestor MONSTRUOZITATI VIZUALE sa isi gospodareasca locuinta si la exterior !!!
9. IMPUTITILOR care sunteti, toti cei care reprezinta orasul acesta. ORADEA / CLUJ / SIBIU / si etc va arata CUM se face refaceri, cum se pastreaza, cum se ingrijeste !!
10. Toata ziua momalaiti iarba, care ORICUM creste, Florile oricum cresc de la natura.
11. Toti TURISTII se ORIPILEAZA cand vad blocurile oribile din centru / JEGOASELE CLADIRI, NEINGRIJITE, toate astea din cauza conducerii si a PUTORII MIZERABILE a unor locatari LENESI.
Proprietari avertizați iar dupa 3 luni daca nu s-au apucat de construit amendați drastic.
Multi iubitori de gazon si panselute pe aici! Uniti in gusturi si viziune cu marele primar vizionar. Cladiri moderne din sticlă :))) poftim cultura. Sa faca cladiri moderne din sticla pe sesul bahluiului nu in centrul orasului manelistilor!
Ne-au mai ramas 2-3 cladiri istorice din ce aveam candva si in loc sa cautam sa le salvam, ne gandim sa le punem la pamant sa vina marii nostri dezvoltatori locali cu proiecte cum au mai facut prin iasi: bloace si cladiri de birouri mai urate ca cele facute de ceausescu.
CORRECT!
Cladirile alea nu au nicio vina. Vina apartine mizerabililor de ieseni care locuiesc acolo. Ca ei le pisa.
Valoarea arhitecturală este ZERO.Trebuie rase imediat.Focare de promiscuitate, focare de viciere a unui areal decent ,orășenesc.
Valoarea TA este ZERO cap de sfecla ce esti !
Esti un LINGAU PUPINCURIST MODERNIST ( amator de sticla si occidentalism bolnav alterat ).
Turistii vin in Iasi si se uita doar la cladirile vechi istorice BAAAI CAP DE SFECLA CE ESTI !
Nu vin sa vada trei cladiri de sticla reci care nu au nici o valoare vizuala.
Pana si acel Palas Campus arata ca o hala de procesat peste oceanic. Nimic nu atrage la cladirile moderne.
Porcarii de 2 lei. Cladirile cu ornamente istorice sunt cele mai frumoase BAI CAP DE SFECLA IDIOT SI TRADATOR.
Ai vazut Oradea ? Cluj ? Timisoara ? Brasov ? Incultule stai jos ca nu stii nimic.
De al de tine trag orasul in fundatura si esec.